Oradea

 

Oradea in Roemenië ligt in het noordwesten van het land aan weerszijden van de Crisul Repede rivier en op korte afstand van Hongarije. De stad ligt op een hoogte van 142 meter tussen het Apusenigebergte en de Grote Hongaarse Laagvlakte, het is de hoofdstad van het Roemeense district Bihor.

 

 

Bezienswaardigheden Oradea

 

De stad heeft veel bezienswaardigheden in de bouwstijlen barok en art nouveau, de stroming art nouveau of jugendstil werd populair aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

 

Oradea is een van de meest leefbare steden met een hoge levensstandaard in vergelijking met andere Roemeense steden, er zijn veel openbare voorzieningen, stadsparken en mogelijkheden om uit te gaan.

 

De bekendste bezienswaardigheden van Oradea staan in het oude centrum, net buiten de stad liggen de bekende kuuroorden Baile Felix.

 

De Kathedraal van de Hemelvaart in Oradea is de grootste kerk in barok stijl van Roemenië, de kathedraal is gebouwd tussen 1752 en 1780 en ontworpen door de Italiaanse architect Giovanni Battista Ricca.

 

De bouw werd voltooid door de Weense Franz Anton Hillebrandt en de kerk werd gedecoreerd in Oostenrijkse barok stijl.

 

De Maan kerk of Maria Hemelvaartkathedraal is een orthodox-christelijke kerk gebouwd tussen 1784-1790.

 

Op de kerktoren van de Maankerk staat een grote bol geschilderd in half zwart en half goud, deze bol beweegt mee met de maan en toont door zijn rotatie alle maanstanden.

 

 

Het Bisschoppelijk paleis van Oradea is gesticht door de baronbisschop Adam Patacic in 1762, de beroemde Weense architect Franz Anton Hillebrandt ontwierp het paleis in late Oostenrijkse barokstijl.

 

Het Bisschoppelijk paleis is nu een museum met een bijzonder grote collectie in de vier thema’s: geschiedenis en archeologie, etnografie, kunst en natuurlijke historie.

 

Het Paleis van het Grieks-katholieke episcopaat is een architectonisch monument gebouwd tussen 1903 en 1905 in eclectische stijl.

 

 

Het stadhuis van Oradea is gebouwd op de linkeroever van de Crisul Repede rivier in 1902 en 1903 met een klokkentoren met een hoogte van 50 meter.

Opvallend is de asymmetrie van het gebouw en de verschillende bouwstijlen.

 

 

Het Staatstheater werd gebouwd in 1899 en 1900, de buitenzijde met neorenaissance en neobarok elementen. Het gebouw heeft een mooi interieur en er zijn twee theaters in gevestigd.

 

 

Het Fort van Oradea is een architectonisch monument en oorspronkelijk gebouwd in de elfde eeuw. In een deel van het fort is nu de faculteit beeldende kunsten van de regionale universiteit gevestigd. Er zijn veel bezienswaardigheden in het fort zoals de vijf bastions, een oude bakkerij met museum, een kerk, de tuinen en de westelijke poort.

 

 

In het fort is een toeristen informatiecentrum met uitgebreide informatie over de culturele bezienswaardigheden van Oradea, tentoonstellingen en lokale evenementen, de mogelijkheden voor het verkennen van het Apusenigebergte en de ruime keus in hotels en restaurants in de stad.