Praktische informatie Roemenië

 

Roemenië ligt in Zuidoost-Europa en grenst aan Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne, Moldavië en aan de Zwarte Zee. Roemenië heeft een oppervlakte van 238.391 vierkante kilometer en de kustlijn in Roemenië aan de Zwarte Zee heeft een lengte van 225 kilometer.

 

 • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Boekarest in Roemenië is 2 uur en 40 minuten.
 • Tijdsverschil, zowel in de zomer als in de winter is het in Roemenië 1 uur later dan in Nederland.
 • Het kraanwater is in de meeste gebieden niet geschikt als drinkwater, er zit meer chloor in dan wij in Nederland gewend zijn, het bronwater uit de bergen is wel geschikt als drinkwate. In de steden en aan de Zwarte Zee kust wordt het aangeraden om flessenwater te kopen.
 • Het voltage is in Roemenië 230 volt, een verloopstekker is niet nodig.
 • De munteenheid in Roemenië is de Lei (enkelvoud Leu), in het hele land zijn in de meeste steden en dorpen pinautomaten. In de grotere winkels, hotels en restaurants kan vooral in de steden goed gepind worden. In winkels, hotels en restaurants buiten de steden kan vaak nog niet worden gepind. In de dorpen bij kleinere tankstations kan ook nog niet altijd worden gepind. De Lei, de munt van Roemenië kan alleen in het land zelf worden omgewisseld tegen Euro’s. Het land heeft de onderhandelingen gestart om toe te treden in de Eurozone en hoopt in 2019 de Euro te kunnen invoeren.
 • In een café of restaurant is het gebruikelijk om 10% fooi te geven, de prijzen in een restaurant liggen laag, een complete warme maaltijd kost in de niet-toeristische gebieden minder dan 10 euro.
 • Roemenië is lid van de Europese Unie maar is nog geen Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
 • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan met terecht bij de Nederlandse ambassade in Boekarest: de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +40 21 208 60 30
 • Noodnummers in Roemenië: Het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon.
 • De winkels in Roemenië hebben over het algemeen door de week ruime openingstijden maar niet in het weekend. Winkelcentra en supermarkten zijn open van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur, in het weekend zijn veel winkels, dus ook op zaterdag, gesloten. Wel zijn er Non Stop winkels, deze zijn 24 uur per dag open, 7 dagen per week. De postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 15:00 uur.
 • Het verkeer in Roemenië is wat chaotischer dan in NL en de wegen zijn lang niet altijd van een goede kwaliteit. Let vooral op de maximum snelheden die aangegeven worden, er wordt veel gecontroleerd en de boetes zijn naar verhouding vrij hoog. Verder geldt er een volledig alcohol verbod voor de bestuurder van de auto.
 • In Roemenië is het verplicht om een wegenvignet te kopen, het rovignette. De prijs voor een vignet voor een gewone personenauto is 3 euro voor een week en 7 euro voor een maand (prijzen 2019).