Sibiu

 

Sibiu ligt centraal in Roemenië aan de Zibin rivier en aan de voet van de Zuidelijke Karpaten of de Transsylvanische Alpen. Sibiu is een middeleeuwse stad en was in 2007 een culturele hoofdstad van Europa en heeft een mooie historische binnenstad. De architectuur onder invloed van de Saksen is nog duidelijk zichtbaar in het stadsbeeld.

 

De Duitse Saksen waren oorspronkelijk afkomstig uit het Luxemburgse Moezelgebied en vestigden zich rond 1147 op een heuvel boven de Zidin rivier. In de veertiende eeuw was Sibiu een van de belangrijkste steden in Transsylvanië als het economische, religieuze en bestuurlijke centrum van de streek. De stad was ook een van de grootste vestingsteden van de Transsylvanië regio en een deel van deze vestingwerken zijn nog te zien. Sibiu is een bezienswaardige stad en een van de meest welvarende steden in Roemenië, er is een moderne internationale luchthaven en een treinstation.

 

Bezienswaardigheden Sibiu

 

De Ogen van Sibiu zijn kleine dakkapellen in de vorm van een oog met een raam als pupil van het oog. De Ogen van Sibiu zijn vooral te zien op historische gebouwen in de oude binnenstad binnen de Grote ring en de Kleine ring.

 

De Grote ring zijn gebouwen zoals het stadhuis en kerken rondom het centrale Grote Plein, de Kleine ring is het Kleine Plein met rondom het plein traditionele huizen.

 

De Brug van de Leugenaars of de Leugenaarsbrug is een gietijzeren brug uit 1859, volgens een lokale legende stort de brug in als iemand liegt terwijl hij of zij over de brug loopt. Het zou de plek zijn waar altijd de waarheid gesproken moet worden door onder andere handelaars en verliefde stellen.

 

  • De Evangelische Kathedraal van Sibiu is het hoogste gebouw van de stad en een historisch monument. De gotische kathedraal is oorspronkelijk gebouwd in de veertiende eeuw en gerenoveerd in de vijftiende eeuw. De toren van de evangelische parochiekerk heeft een hoogte van ruim 73 meter en ligt in de bovenstad aan het Huetplein, aan de voorzijde staat een standbeeld van bisschop Georg Daniel Teutsch.
  • De kathedraal van de Heilige Drie-eenheid of de Metropolieten kathedraal is een Roemeens orthodoxe kerk gebouwd tussen 1902 en 1906 in byzantijnse stijl, de kerk heeft een mooi interieur.
  • De Jezuïetenkerk op het Grote Plein is gebouwd tussen 1726-1733 in barok stijl.

 

  • Het Brukenthal museum is verspreid over verschillende gebouwen in de stad, in het paleis van de voormalige baronnen Von Brukenthal is een grote schilderijen verzameling met werken van onder andere Pieter Breughel de Oude, Pieter Bruegel de Jonge, Jan van Eyck en van veel bekende Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse meesters.
  • Het historisch museum van Sibiu is nu gevestigd in het oude stadhuis.
  • Het openluchtmuseum ASTRA is een van de grootste openlucht musea van Europa, het museum voor landelijke ambachten werd oorspronkelijk opgericht als een museum voor landbouwtechnologie en het Roemeense boerenleven. Later werd het uitgebreid met boerderijen, een houten kerk, een school, een volkenkundig museum waar ook kunstwerken gekocht kunnen worden en een traditioneel café. Er zijn veel soorten molens te zien en er zijn markten, festivals en activiteiten voor volwassenen en kinderen op het gebied van recreatie en knutselen.

 

Er zijn jaarlijks een aantal festivals in de stad zoals het Internationaal Theater festival. Het Carl Filtsch Festival is elk jaar een piano- en compositiewedstrijd en het Sibiu Jazz Festival is het oudste jazzfestival van Roemenië.

 

 

Sibiu is een stad met een sfeervolle uitstraling, goede hotels en restaurants en een goede uitvalsbasis voor excursies in de historische Transsylvanië regio en wandelingen in het Roemeense Karpaten gebergte.