Sighisoara

 

Sighisoara in Roemenië ligt centraal in het land aan de Grote Tarnava rivier in de historische regio Transsylvanië en 100 kilometer ten noordoosten van Sibiu. Sighisoara is een kleine versterkte ommuurde middeleeuwse stad en werd eeuwenlang bewoond door Transsylvanische Saksen.

 

Sighisoara werd een van de belangrijkste steden van Transsylvanië met ambachtslieden uit het hele Romeinse rijk die de stad bezochten. De Saksische ambachtslieden waren belangrijk voor de lokale economie met 15 gilden en de bouw van de vestingwerken. Het historisch centrum heeft een kenmerkende architectuur en is de vermoedelijke geboorteplaats van Vlad Dracula (Vlad III). Het historisch centrum van Sighisoara is een Unesco werelderfgoed met verschillende bezienswaardigheden en de stad heeft de Europese prijs voor buitengewone inspanningen voor Europese integratie toegekend gekregen.

 

Bezienswaardigheden Sighisoara

 

Het historisch centrum van Sighisoara werd ook wel het kasteel genoemd; een versterkte binnenstad met muren en torens. Oorspronkelijk waren er veertien torens, nu zijn er nog negen torens te zien, deze zijn genoemd naar de gilden van de stad waarvan de Stundturm, de Klokkentoren, de meest opvallende toren is.

 

De Stundturm is een cultureel monument en ligt aan de oostkant van de kasteelheuvel tegenover de Schneiderturm, ten zuiden van de toren ligt de Gerberturm. De Stundturm is een klokkentoren en vormt de verbinding tussen de benedenstad en de bovenstad van Sighisoara. De indrukwekkende toren werd beschermd door een aantal poorten waardoor de toegang tot de stad en de binnenplaats van de toren goed verdedigd kon worden. De toren werd oorspronkelijk gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw en heeft een hoogte van 64 meter met een windhaan op de spits. De bovenste verdieping met de houten galerij diende als uitkijkpost en in de toren is nu het Museum van Gilden gevestigd met informatie over de andere torens van de gilden.

 

 

 

De Tinnegieter toren heeft een opvallende architectuur en een hoogte van 25 meter. De Slagerstoren werd gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw aan de westkant van de citadel. De Schoenmakerstoren is een sierlijke toren in het noordoosten van de vesting. De Kleermaker toren ligt tegenover de Klokkentoren en was de tweede toegangspoort tot de oude stad. De Bontwerker toren is ook oorspronkelijk gebouwd in de veertiende eeuw maar gerenoveerd na een brand in 1679. De IJzersmeden toren ligt achter de kloosterkerk en diende vooral om de kerk te beschermen. De Touwslager toren is een bewoonde toren bij de begraafplaats en de Leerlooier toren beschermde de binnenplaats van de Klokkentoren.

 

De Sighisoara bergkerk of de kerk op de heuvel ligt op een hoogte van 429 meter en is oorspronkelijk gebouwd in de vijftiende eeuw. In de kerk ligt een oude crypte, deze ondergrondse ruimte werd vaak opengebroken door dieven omdat ze dachten dat er waardevolle spullen zouden liggen in de graven van de stadleiders. Er zijn veel muurschilderingen in de kerk te zien van verschillende meesters in de gotiek uit de veertiende tot de zestiende eeuw. De kloosterkerk van Sighisoara is een voormalige kerk van het Dominicanenklooster en is nu de evangelische parochiekerk, de kloosterkerk is gebouwd tussen 1492 en 1515 in gotische stijl.

 

In de oude stad zijn veel huizen van vroegere ambachtslieden te zien en enkele huizen van vooraanstaande families uit de Saksische periode, zoals het huis met de hertengeweien van de familie Wenrich en de familie Bacon en het Venetiaanse huis.

 

Het Vlad Dracula huis ligt tussen het Citadel-plein en de klokkentoren. Het is de plaats waar Vlad Dracula met de bijnaam Vlad de Spietser geboren zou zijn in 1431, hij was de inspiratiebron voor Bram Stoker om het legendarische verhaal van Dracula te schrijven. Er zijn goede hotels of een Bed & Breakfast in Sighisoara en de plaats wordt vaak tijdens een rondreis door Roemenië bezocht in combinatie met andere plaatsen in deze mooie bergachtige regio.