Sinaia

 

Sinaia in Roemenië ligt op een hoogte van 767 meter in de vallei van de rivier Prahova en aan de voet van het Bucegi gebergte aan de oostzijde van de Zuidelijke Karpaten of Transsylvanische Alpen. Sinaia ligt 50 kilometer ten zuiden van de stad Brasov en 120 kilometer ten noorden van Boekarest. De stad is goed bereikbaar via de doorgaande weg en met de trein vanuit verschillende plaatsen in Roemenië maar ook vanuit de internationale bestemmingen Praag en Wenen.

 

Sinaia is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming voor een vakantie. In de omliggende bergen zijn goede faciliteiten voor wintersport zoals een kabelbaan en skiliften in het skigebied en er zijn verschillende wandelroutes.

 

De bekendste bezienswaardigheden van Sinaia naast de mooie bergachtige omgeving zijn het Sinaia-klooster en de kastelen Peles en Pelisor. Het klooster is vernoemd naar het Sint-Catharinaklooster op de berg Sinaï in Egypte en de stad Sinaia is vernoemd naar het klooster. Het Sinaia-klooster is opgericht in 1695, er zijn verschillende gebouwen zoals de Oude kerk en de Nieuwe kerk, een klokkentoren, een bibliotheek en een museum.

 

Kasteel Peles

 

Kasteel Peles ligt vijf kilometer ten noorden van Sinaia en is gebouwd tussen 1873 en 1883 voor koning Carol I van Roemenië als zomerresidentie, het werd gezien als zijn meest favoriete kasteel. Kasteel Peles is gebouwd in voornamelijk neorenaissance stijl op de middeleeuwse handelsroute tussen Transsylvanië en Walachije. De architecturale stijl is een romantisch geïnspireerde mix van neorenaissance en neogotiek, vergelijkbaar met Schloss Neuschwanstein in het Duitse Beieren. Het kasteel heeft 160 kamers en zeven terrassen, een deel van de kamers zijn open voor bezichtiging.

In het kasteelmuseum zijn onder andere een verzameling wapens, beeldhouwwerken, meubels, een orchestrion (mechanisch muziekinstrument) en decoratieve objecten uit de 15e tot de 19e eeuw te zien. Op het binnenhof zijn decoratieve muurtekeningen te zien en op de binnenplaats en in de kasteeltuin staan veel standbeelden. Kasteel Peles is gebruikt als filmlocatie in onder andere de film “The Brothers Bloom” en in de Netflix film “A Christmas Prince”.

 

Kasteel Pelisor

 

Kasteel Pelisor ligt 300 meter ten zuiden van kasteel Peles, iets lager op de heuvel. Kasteel Peles is gebouwd in chaletstijl tussen 1899 en 1902 in opdracht van de Roemeense koning Carol I als residentie voor zijn neef, de kroonprins Ferdinand en zijn echtgenote Marie van Edinburgh, later koning Ferdinand I en koningin Marie van Roemenië. Het kasteel en de inrichting zijn in stijl gebouwd passend bij de omgeving, het kasteel heeft 99 kamers en een deel van de kamers met het originele interieur zijn nu te bezichtigen. In het kasteelmuseum is een collectie te zien van kunst en decoratieve voorwerpen en er is een tentoonstelling met de geschiedenis van het kasteel en de Koninklijke familie.

 

In de stad en in de bergen is een ruime keus aan goedkope hotels voor de zomer en de winter.