Timisoara

 

Timisoara ligt in het westen van Roemenië en is de hoofdstad van het district Timis en de grootste stad in de historische regio Banaat. De stad ligt op een hoogte van circa 90 meter aan de rivier Bega in het zuidoosten van de Grote Hongaarse Laagvlakte in een vruchtbare omgeving. Het is qua inwoneraantal de derde grootste stad van het land na Boekarest en Cluj-Napoca. Timisoara is een grote stad met veel historische gebouwen en wordt wel “Klein Wenen” genoemd vanwege de historische banden met Oostenrijk en de gebouwen met een Weense uitstraling. Timisoara is in 2021 een van de culturele hoofdsteden van Europa en het oude stadscentrum wordt in aanloop naar de titel van culturele hoofdstad ingrijpend gerenoveerd.

 

Bezienswaardigheden Timisoara

 

Er zijn veel bezienswaardigheden in Timisoara, voor een goed overzicht is het raadzaam om een rondleiding of stadstour te volgen door de oude wijken van de stad.

 

Over de rivier Bega liggen in totaal veertien bruggen waarvan de Podol Decebal of de Neptunusbrug een van de mooiste bruggen van de stad is. De brug ligt bij het historische gebouw Neptunusbad genoemd naar de Romeinse mythologische god van de zee, het Neptunusbad gebouwd tussen 1912 en 1914 is nog steeds in gebruik als openbaar zwembad.

 

De Timisoara kathedraal is een Rooms-katholieke kathedraal op het Domplein, Piata Unirii, gebouwd tussen 1737 en 1763. Het is een van de meest belangrijkste gebouwen in de architectuurstijl barok van de stad en van de regio Banaat en vanwege de goede akoestiek in het gebouw zijn er regelmatig orgelconcerten. Het interieur van de kerk is voornamelijk gewijd aan de Heilige Drie-eenheid en voor de kathedraal staat een indrukwekkende kolom met hetzelfde thema.

 

Aan het Victoriaplein, de Piata Victoriei, ligt de belangrijkste winkelstraat van Timisoara. Rondom het plein liggen een aantal voormalige paleizen, het nationale theater, de opera en de Orthodoxe Kathedraal van Timisoara gewijd aan de Heilige drie Hiërarchieën. De kathedraal werd gebouw tussen 1936 en 1940 met elf torens en een hoogte van ruim 90 meter, het gebouw heeft een mooi interieur en is nu een historisch monument.

 

De Millenniumkerk ligt aan het Romanilor plein en is gebouwd tussen 1896 en 1901 in neoromaanse stijl.

De Lutherkerk in de wijk Cetate is gebouwd tussen 1837 en 1839 in klassieke stijl. De St. Elias kerk in de wijk Fabric werd gebouwd tussen 1911 en 1913 naar het voorbeeld van de Metropolietenkathedraal in het Roemeense Sibiu.

 

 

Het Huniadekasteel is het oudste monument van Timisoara, het is gebouwd tussen 1443 en 1447 door onder andere John Hunyadi. In het Huniadekasteel is nu het Banat museum gevestigd met de grootste verzameling archeologische vondsten uit de historische regio Banaat en unieke vondsten van een neolithisch heiligdom in Parta van circa 5000 jaar v. Chr. uit de Vincacultuur.

 

In de stad zijn veel parken zoals het centrale park met standbeelden van beroemdheden, het stadspark, een botanische tuin, een rozentuin en verschillende musea.

 

Timisoara is goed bereikbaar via een internationale luchthaven en per spoor. Er is een ruime keus in hotels, restaurants en er is een actief nachtleven en jaarlijks zijn er festivals op het gebied van jazz, film, muziek, kunst en wijn.