Ladogameer

 

Het Ladogameer in Rusland is het grootste meer van Europa, het Ladogameer heeft een oppervlakte van 17.700 vierkante kilometer en ligt in het noordwesten van Rusland niet ver van de grens met Finland in de Republiek Karelië. Het Ladogameer is een zoetwatermeer met ruim 600 eilanden. De gemiddelde diepte van het meer is 52 meter en de maximale diepte is 225 meter. De gemiddelde breedte van het meer is 83 kilometer en de maximale breedte is 219 kilometer. Het meer watert af via de 74 kilometerlange rivier Neva naar de Oostzee. Aan de monding van de rivier Neva ligt de stad Sint-Petersburg.

 

 

Het Ladogameer wordt gevoed door een aantal rivieren van het Saimaameer van de Finse Merenvlakte en door het Russische Onegameer. Het overtollige water van het Onegameer stroomt via de 224 kilometer lange rivier Svir in het Ladogameer. De rivier Svir verbindt hierdoor de twee grootste meren van Europa.

Het Ladogameer is meestal bevroren vanaf eind november tot begin april. In het meer leeft onder andere de Ladoga-stinkrob (Phoca hispida ladogensis), een ondersoort van de Ringelrob of Stinkrob, het is een van de weinige soorten die in zoetwater leven.

 

Valaam

 

De meeste eilanden in het Ladogameer liggen in het noordwesten van het meer. Het grootste eiland en een van de bekendste eilanden is Valaam met een oppervlakte van ruim 27 vierkante kilometer in de gelijknamige archipel Valaam. Op het eiland Valaam staat het Valaamklooster en er wonen circa 600 mensen, het eiland is een beschermd natuurgebied. Op het eiland zijn dennenbossen en er groeien circa 480 plantensoorten waarvan een groot aantal door de lokale monniken zijn gekweekt. Het is ook een vogelrijk eiland met circa 120 soorten vogels.

 

Het Valaamklooster werd vermoedelijk gesticht door de Griekse monnik Sergius van Valaam en de Karelische monnik Herman van Valaam in de twaalfde eeuw. Naast het klooster staan er nog verschillende andere kerken op het eiland. De meeste kloostergebouwen van het Klooster Valaam en de kerken zijn in de zomermaanden open voor bezoekers. In de zomermaanden vaart er een rondvaartboot vanaf St. Petersburg naar het eiland Valaam.

 

vakantie Rusland