Moskou

 

Moskou is de hoofdstad van Rusland en ligt in het westen van het land. Moskou is de grootste stad van Rusland met circa 12,2 miljoen inwoners binnen de stadsgrenzen en 16,8 miljoen inwoners in het stedelijk gebied, het is de grootste stad die in zijn geheel op het Europese continent ligt. De stad heeft vier internationale luchthavens en Moscow-City of het Internationaal Zakencentrum van Moskou is een modern zakendistrict aan de oostelijke oever van de Moskva rivier.

 

 

Moskou ligt aan de Moskva Rivier en het is een van de groenste hoofdsteden van Europa. Er liggen binnen de stad 49 bruggen over de Moskva Rivier. Moskou is een stad met veel bezienswaardigheden en staat bekend om zijn kenmerkende architectuur, het Kremlin en het Rode Plein zijn een werelderfgoed. De Ostankino toren is een radio- en televisietoren met een hoogte van 540 meter, het is het hoogste vrijstaande bouwwerk in Europa. Op een hoogte van 337 meter is een observatieplatform met mooi uitzicht over de stad.

 

Bezienswaardigheden Moskou

 

Het Rode Plein is het belangrijkste centrum van Moskou, rond het plein liggen het Kremlin, het Mausaleum van Lenin, de Basiliuskathedraal, het Nationaal historisch museum, de Kazankathedraal en de Opstandingspoort of Voskresenski poort.

 

Het Kremlin van Moskou ligt aan het Rode Plein op de linkeroever van de Moskva rivier, het is een vestingstad in het hart van Moskou. Rond het Kremlin ligt de Muur van het Kremlin met een omtrek van 2235 meter en met de 20 torens van het Kremlin, op vijf van de torens is een Kremlin ster geïnstalleerd. De vestingmuur was oorspronkelijk een houten omheining met wachttorens. Het Kremlin van Moskou is de officiële residentie van de president van Rusland (de Russische Federatie).

 

 

Binnen het complex liggen vijf paleizen en vier kathedralen.

Het centrale plein is het Kathedralenplein of het Sobornaya Plein met de Oespensi kathedraal,  de Aartsengel Michaëlkathedraal en de Verkondigingskathedraal.

 

Het hoogste gebouw op het Kathedralenplein is de Klokkentoren van Ivan de Grote met een hoogte van 81 meter, de klokkentoren heeft nu 22 klokken die bij bijzondere gelegenheden zoals Pasen worden geluid. Aan het plein liggen verder het Facettenpaleis, de Kleedafleggingskerk en de Twaalf Apostelenkerk. Meer bezienswaardigheden binnen het Kremlin zijn onder andere het Tsarenkanon en de Tsarenklok.

 

 

De Kazankathedraal ligt aan de noordzijde van het Rode Plein, de kathedraal werd ingewijd in 1625, vernietigd door de communisten in 1936 en gereconstrueerd in 1993. De Kazan kathedraal was de eerste kerk die volledig werd heropgebouwd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

 

De Basiliuskathedraal aan de zuidkant van het Rode Plein is gebouwd tussen 1555 en 1561 in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke (Ivan IV).  De kerk heeft de vorm van een vreugdevuur met negen belangrijke koepels en heldere kleuren. De Basiliuskathedraal (ook wel Vasiliuskathedraal of Pokrovkathedraal) bestaat uit negen afzonderlijke kerken, in het midden ligt de kerk van de Voorbede van de Moeder Gods met acht hoeken. Aan elke hoek ligt een kerk gewijd aan de gedenkdagen van de heiligen, de acht heiligen staan symbool voor de acht belangrijkste veldslagen om de stad Kazan.

 

De Moskou Kathedraal Moskee is de belangrijkste moskee van de stad, op de plaats van de oude moskee werd deze nieuwe moskee gebouwd. De Moskou Kathedraalmoskee werd voltooid en officieel ingehuldigd in 2015 door onder andere president Poetin en president Erdogan.

 

 

Moskou is een bijzonder groene stad met bossen, 96 parken en 18 tuinen waarvan 4 botanische tuinen. Een van de meest bekende parken in Moskou is het Gorkipark met veel attracties voor kinderen. Het Tsaritsynopark werd in 1775 gekocht door keizerin Catherina de Grote en zij liet een nieuw paleis bouwen. Rond het paleis liggen vijvers, decoratieve bruggen, een museum en een park grenzend aan het bos.

 

Visum en uitnodigingsbrief

 

Om de mooie stad van Moskou te gaan bezoeken, heb jij een visum voor Rusland nodig. Dit visum is geldig zowel voor zakelijke als voor toeristische reizen. Het is mogelijk om een single entry of een multiple entry visum aan te vragen, met een geldigheidsduur van minimaal 30 dagen en maximaal 12 maanden. Het is belangrijk om de aanvraag op tijd in te dienen, dat is maximaal 7 dagen voor vertrek. Voor de basisprijs van  € 104,95 per persoon kan elk visumtype voor Rusland worden aangevraagd, inclusief consulaire kosten en servicekosten. Vergeet ook niet om je uitnodigingsbrief te regelen, ofwel met je touroperator, ofwel met je accommodatie in Rusland.

 

 

Novodevitsjiklooster

 

Het Novodevitsjiklooster ligt in een bocht van de rivier Moskva, vier kilometer ten westen van het centrum. Het Novodevitsjiklooster (Novodevichy) is een Unesco werelderfgoed en werd gebouwd in de zestiende eeuw ter ere van de herovering van Smolensk. Het is een bijzonder mooi klooster met een kathedraal, een aantal kerken en een opvallende achthoekige klokkentoren. Naast het klooster ligt de Novodevitsjibegraafplaats, de begraafplaats lijkt op een park met veel groen en monumenten en is open voor bezoekers. Boris Jeltsin ligt er begraven, maar ook de schrijver Tsjechov, dichter en schrijver Gogol en de componist Prokofjev.

 

Kolomenskoje

 

Kolomenskoje (Kolomenskoye) is een voormalig keizerlijk landgoed ten zuidoosten van het centrum, gelegen aan de oude weg naar de stad Kolomna. Op het landgoed staan onder andere een aantal kerken, een reconstructie van het houten paleis, een watertoren, een paviljoen, toegangspoorten van het oude kasteel, een museum en de Hemelvaartkerk van Kolomenskoje.

 

 

 

 

De Hemelvaartkerk van Kolomenskoje is een werelderfgoed. De Hemelvaartkerk werd gebouwd in 1532 om de geboorte te vieren van de prins Ivan de Verschrikkelijke (tsaar Ivan IV). De Hemelvaartkerk van Kolomenskoje wordt gezien als een meesterwerk van de Russische architectuur en had grote invloed op de ontwikkeling van de kerkelijke architectuur in Rusland.

 

vakantie Rusland