Nationaal Park Paanajarvi

 

Het Nationaal Park Paanajarvi ligt in de deelrepubliek Karelië in het noordwesten van Rusland. Karelië is ook een historische regio in Noord-Europa verdeeld over Finland en Rusland. De regio ligt tussen de Witte Zee en de Golf van Finland en omvat de twee grootste meren van Europa het Ladogameer en het Onegameer. De Karelische Landengte ligt tussen de Golf van Finland en het Ladogameer met als belangrijkste stad Sint-Petersburg.

 

 

Nationaal Park Paanajarvi

 

Het Nationaal Park Paanajarvi heeft een oppervlakte van 1044 vierkante kilometer en maakt deel uit van de ongerepte Scandinavische en Russische Taiga ecoregio. Het nationale park Paanajarvi grenst aan het nationale park Oulanka in Finland en beide parken zijn wildernisgebieden.

 

Binnen de grenzen van het nationale park ligt de hoogste berg van Karelië, de Nuorunen met een hoogte van 577 meter. Andere bergen in het gebied zijn de Mount Lunas, de Mount Kivakka en de Mount Myantyutunturi. Grote delen van deze rotsoppervlakten zijn bedekt met toendra vegetatie. De belangrijkste watergebieden zijn het Paanajarvi-meer en de Oulankajoki (Olanka-rivier), in totaal zijn er circa 120 meren in het gebied. Het zijn smalle en diepe meren met steile rotsachtige oevers. Het grootste meer is het Paanajarvi-meer met een lengte van 23,5 kilometer, een breedte van 1 tot 1,5 kilometer en een diepte van 128 meter. De vallei is omgeven door relatief hoge heuvels en in de winter is het daglicht kort, het noorderlicht is er regelmatig te zien. De rivieren in het natuurgebied vormen meerdere stroomversnellingen en watervallen zoals de waterval Kivakka-koski bij de monding van de rivier Olanka.

 

Flora en fauna

 

De flora en fauna van het nationale park Paanajarvi is kenmerkend voor de ecoregio Taiga of Boreaal Woud. Zoogdieren in het gebied zijn onder andere de eland, beer, veelvraat, lynx, wolf, marter, de berglemming en de poolvos. In het natuurgebied leven circa 150 vogelsoorten waaronder de rietgans, de wilde zwaan, de parelduiker, de blauwstaart, de matkop en de witte kwikstaart. Circa 60% van het mooie en ruige natuurgebied bestaat uit ongerepte bossen oftewel het wildernisgebied en er zijn ruim 600 soorten planten waaronder de Calypso bulbosa orchidee.

 

Wandelen

 

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park Paanajarvi ligt in Pyaozerskiy vlak bij de ingang van het park. Het is geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 19:00 uur. Er is veel informatie over de wandelroutes en de flora en fauna in het gebied en er is een natuurmuseum. In het gebied zijn een aantal blokhutten en circa 15 kleinschalige campings. Er zijn een aantal goed uitgezette wandelpaden met lengtes van circa vier tot 21 kilometer. De wandelingen hebben een thema en lopen langs de meren, watervallen of over de bergen. Bij sommige wandelroutes is vervoer per auto en boot inbegrepen. De wandelroutes worden vanwege het onherbergzame gebied vaak in groepsverband gelopen en onder begeleiding van een gids. In het natuurgebied liggen ook vier sneeuwmobiel routes, een sauna en er zijn verschillende excursies per boot mogelijk. Informatie en begeleiding kan aangevraagd worden in het bezoekerscentrum.

 

vakantie Rusland