Praktische informatie Rusland

 

Rusland ligt geografisch gezien gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië en is het grootste land ter wereld. Rusland grenst in het westen onder andere aan Finland, Estland, Letland, Wit Rusland en Oekraïne en in het zuiden onder andere aan Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Mongolië en China. Rusland grenst verder aan een groot aantal zeeën en heeft een kustlijn van ruim 37.000 kilometer.

 

 • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Moskou in Rusland is 3 uur en 10 minuten, de vliegtijd van Amsterdam naar Sint Petersburg is 3 uur en de vliegtijd van Amsterdam naar Kazan is 3 uur en 30 minuten.
 • Tijdsverschil, het is in Moskou en in Sint-Petersburg in de zomer 2 uur later dan in Nederland en in de winter 3 uur later dan in Nederland. In andere regio’s in Rusland kan het tijdsverschil groter zijn omdat Rusland 11 tijdzones heeft (2016). Bij treintijden of bustijden staat de Moskoutijd aangegeven.
 • Het kraanwater in Rusland is van verschillende kwaliteit maar over het algemeen is het geen goed drinkwater. Flessenwater is overal te koop en het is niet duur, in sommige hotels is het zelfs gratis.
 • Inentingen zijn niet verplicht voor Rusland maar een DTP en hepatitis A vaccinatie worden aanbevolen.
 • Het voltage in Rusland is 230 volt, een verloopstekker is niet nodig.
 • De munteenheid in Rusland is de Russische roebel, in de steden zijn veel pinautomaten maar buiten de steden zijn er aanmerkelijk minder. Er mag maximaal 10.000 USD worden ingevoerd (inclusief reischeques) en er mag maximaal 3.000 USD worden uigevoerd zonder invoerverklaring. Een gewone bankpas wordt vaak niet geaccepteerd (Maestro), een creditcard (Visa of Mastercard) wordt over het algemeen wel geaccepteerd. Het is veiliger om in Rusland het meeste cash te betalen omdat het nogal eens voorkomt dat er verkeerde bedragen worden afgeboekt of dat een betaling met creditcard achteraf dubbel blijkt te zijn. De openingstijden van banken en postkantoren zijn: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
 • De meeste winkels zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur, kleinere winkels sluiten vaak tussen 14.00 en 15.00 uur. In grote steden zoals Moskou zijn er ook 24-uurs winkels. Officieel dient er met roebels te worden betaald maar veel winkels accepteren ook Amerikaanse dollars.
 • Een paspoort en een visum zijn voor een vakantie in Rusland verplicht, het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na het verstrijken van het visum. Een toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig, het visum kan onder andere worden aangevraagd bij de Russische ambassade in Den Haag http://www.ambru.nl/nl/
 • Bij verlies van het paspoort of andere problemen kan er contact worden opgenomen met de Nederlandse ambassade in Moskou: telefoon: +7 495 797 29 00
 • Noodnummer in Rusland: Het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance kan ook in Rusland worden gebeld. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon.
 • Voor het huren van een auto moet je 21 jaar of ouder zijn en vaak moet je al minstens twee jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. De borgsom moet worden betaald met een creditcard.

 

 Rusland         vakantie Rusland