Servië

 

Servië heeft een oppervlakte van 77.474 vierkante kilometer en ruim 7,2 miljoen inwoners, de hoofdstad van het land is Belgrado (Beograd). De vlag van Servië is van boven naar beneden : rood (karmozijnrood), blauw, wit, ook wel de pan-Slavische kleuren genoemd, aan de linkerkant staat het wapen van Servië. In het wapenschild staan een witte tweekoppige adelaar, naast de klauwen twee gouden lelies (fleur-de-lys). De adelaar draagt het Servisch kruis, de vier S-en rond het kruis staan informeel voor: “Alleen eenheid redt de Serviërs”, formeel is de betekenis:

“Koning der Koningen Regerend over hen die Regeren”.

vlag Servie

 

 

Servië ligt op de grens van Centraal-Europa en Zuid-Europa en grenst aan de landen Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Kosovo, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Kroatië. Servië heeft geen kustlijn maar wel een schitterend landschap met de rivieren: de Donau, de Uvac en de Drina, meren zoals de Serdapsko en de Srebrno Jezero, grotten en het Taragebergte.

 

Natuurgebieden Servië

 

Servië heeft veel natuurgebieden met 20 natuurparken, tien Ramsar wetlands, twee biosfeerreservaten en vijf Nationale Parken: Derdap, Fruska Gora, Kopaonik, Sar Mountain of Sar-planina en Tara. Het oudste Nationaal Park van Servië is het Fruska Gora, het natuurgebied ligt ten zuiden van de Donau en het is een cultuurlandschap met veel dorpen, kloosters en graslanden.

 

 

Het Nationaal Park Derdap (Djerdap) ligt in het Donaugebied aan de grens met Roemenië in het oosten van Servië. Het park loopt langs de Donau van Golubacki Grad tot de dam bij Sip. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 64.000 hectare en is het meest bezochte park van het land. De bijna 100 kilometerlange Djerdapkloof, ook wel IJzeren Poort genoemd wordt wel de langste kloof van Europa genoemd maar bestaat eigenlijk uit vier kloven. Er zijn belangrijke archeologische vindplaatsen zoals Lepenski Vir en Padina en er is een overvloedige en gevarieerde flora en fauna. Het Nationaal Park Tara ligt in het westen van het land grenzend aan Bosnië langs de rivier de Drina.

 

vakantiebestemmingen Servië

 

natuur en cultuur Servië

 

overige informatie