Belgrado

 

Belgrado is de hoofdstad van Servië, de stad ligt centraal in het land aan het kruispunt van de Pannonische vlakte en aan de samenvloeiing van de twee rivieren Donau en Sava. Het is de grootste stad van het land met 17 gemeentes en bijna een kwart van de Servische bevolking leeft in de stad, het is het economische en financiële centrum van het land. Nieuw-Belgrado of Novi Beograd is de belangrijkste zakelijke wijk van het land en een van de belangrijkste financiële centra van Zuidoost-Europa. Belgrado ligt grotendeels in vlak terrein, op de rechteroever van de Sava ligt de stad in heuvelachtig gebied en het hoogste punt van de stad is de Torlak heuvel met een hoogte van 303 meter.

 

Bezienswaardigheden Belgrado

 

De stad Belgrado heeft veel bezienswaardigheden vooral in de oude wijken, de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van de stad zijn de vesting en de wijk Skadarlija. De Vesting van Belgrado in Stari Grad vormt de historische kern van de stad en omvat het Kalemegdan Park en het fort. Het fort is strategisch gelegen boven de samenloop van de rivieren Sava en de Donau en is het belangrijkste symbool van de stad. Vanaf de vesting is er een mooi uitzicht op het park en de stad.

 

 

  • Skadarlija ligt ook in Stari Grad, de Oude wijk, het is een sfeervolle Boheemse wijk met een traditionele stedelijke architectuur.
  • Belgrado organiseert jaarlijks internationale culturele evenementen zoals het filmfestival, theaterfestival, zomerfestival, muziekfestival en een boekenbeurs. De stad heeft een bruisend nachtleven met veel clubs, langs de oevers van de Sava en de Donau liggen schepen die ook in gebruik zijn als café of nachtclub.
  • Er zijn veel musea in de stad zoals het Nationaal Museum Servië met een collectie van circa 400.000 schilderijen en tekeningen van veel bekende buitenlandse meesters zoals Rubens, Mondriaan, Picasso en Van Gogh. Het Etnografisch museum heeft interessante tentoonstellingen over de landelijke en stedelijke cultuur van de Balkan. Andere musea in de stad zijn onder andere een militair museum, het luchtvaartmuseum en het Nikola Tesla museum met veel voorwerpen van de Servisch-Amerikaanse uitvinder.

 

Belgrado is het beste te bezichtigen met een gids, er zijn drie toeristen informatie centra, deze liggen bij de stadsbibliotheek, het centraal station en bij de luchthaven Nikola Tesla. Bij de TOB (Tourist Organisation Belgrado) zijn gratis kaarten van de stad en brochures te krijgen. Er is informatie over de stedentrips met een city bus en rondleidingen in de stad met een lokale gids, de evenementen, de ruime keus in hotels en enkele campings. Er zijn ook entreekaartjes te koop voor musea, bezienswaardigheden en festivals.