Fort van Petrovaradin

 

Het Fort van Petrovaradin in Servië ligt aan de rechteroever van de rivier de Donau, het fort is gebouwd tussen 1692 en 1780 en is nu een Servisch cultureel monument van uitzonderlijk belang. Petrovaradin was oorspronkelijk een kleine vestingstad maar is nu een wijk van de Servische stad Novi Sad.

 

 

De Varadin Brug over de Donau heeft een lengte van 304 meter en vormt de verbinding tussen Petrovaradin en Novi Sad.

 

 

Het Fort van Petrovaradin is een Oostenrijkse vesting maar archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er in dit gebied al een nederzetting was ruim 15.000 jaar v. Chr. Het grote fort heeft vanwege de indrukwekkende ligging op de rots als bijnaam het “Gibraltar van de Donau” en vanaf de vesting is er een mooi uitzicht op de stad Novi Sad.

 

Bezienswaardigheden in het fort zijn onder andere: de ondergrondse tunnels met een totale lengte van 16 kilometer, de poorten, de bastions op twee verschillende niveaus, twee kerken, een crypte, het wapenmagazijn en het voormalige paviljoen voor officieren. Het Museum van Novi Sad in het fort laat een interessante tentoonstelling zien met de geschiedenis van de oude vesting.

 

De opvallende klokkentoren van het Fort van Petrovaradin wordt wel de omgekeerde klok genoemd omdat de minuten- en urenwijzer zijn omgekeerd, de grote wijzer laat de uren zien en de kleine wijzer laat de minuten zien zodat de vissers op de Donau vanaf grote afstand beter de tijd konden zien. Vanaf de klokkentoren is er een mooi uitzicht op de stad en op het nationale park Fruska Gora.

 

 

Het EXIT festival is elk jaar een groot muziekfestival in het fort, het muziekfestival heeft verschillende prijzen gewonnen zoals het “Best Major European Festival” in 2013 en het “Best Major Festival” in 2017. Het EXIT festival is een jaarlijks muziekfestival sinds 2000, het festival is elk jaar in juli en duurt vier dagen, in 2019 is het EXIT festival van 4 t/m 7 juli. Het Fort van Petrovaradin biedt een uitstekende akoestiek en een bijzonder decor voor het muziekfestival, naast het hoofdpodium zijn er verschillende andere podia voor dans en wisselende muziekgenres.