Novi Sad

 

Novi Sad in Servië ligt in het noordwesten van het land grotendeels aan de linkeroever van de rivier de Donau, 93 kilometer ten noordwesten van Belgrado in de autonome provincie Vojvodina. De stad heeft een mooie ligging aan de rivier met uitzicht op de berg Fruska gora aan de rechteroever van de Donau, de stad had vroeger vooral een belangrijke strategische ligging tegenover het Fort van Petrovaradin.

 

Het is de tweede belangrijkste stad van het land, na Belgrado, in de negentiende eeuw en aan het begin van de twintigste eeuw was Novi Sad de hoofdstad van de Servische cultuur. Bijna elke Servische schrijver, dichter of uitgever woonde of werkte een periode in Novi Sad en de stad kreeg de bijnaam Servisch Athene. In 2021 is Novi Sad een Culturele Hoofdstad van Europa vooral vanwege deze invloedrijke culturele periode. De stad is bereikbaar via twee verkeersbruggen en de spoorbrug over de Donau en heeft een klein maar levendig centrum.

 

Bezienswaardigheden Novi Sad

 

Het Vrijheidsplein, Trg Slobode, ligt in het centrum van Novi Sad met het stadhuis en de lokale rooms-katholieke kerk. De Naam van Maria kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1742 en opnieuw gebouwd tussen 1891 en 1894 in neogotiek stijl. De klokkentoren van de rooms-katholieke kerk heeft een hoogte van 72 meter en het hoofdaltaar in de kerk is opgedragen aan de Gezegende Moeder van Maria. Het kerkgebouw aan het Vrijheidsplein wordt lokaal meestal de kathedraal genoemd en het is de grootste kerk van Novi Sad.

 

De St. George kathedraal is gebouwd in 1905, het is een van de belangrijkste monumenten van religieuze architectuur in de stad. In het mooie interieur van de Servisch-Orthodoxe kathedraal is onder andere een iconostase te zien met 33 iconen en muurschilderingen.

 

De Novi Sad Synagoge is een historisch monument gebouwd tussen 1905 en 1909, de voormalige synagoge is nu een concertzaal met regelmatig klassieke concerten.  

 

Het Servische nationale theater is een groot cultureel centrum met veel evenementen en muziekconcerten.

 

Jaarlijkse festivals in de stad zijn onder andere: een literatuurfestival, een jazzfestival, het theaterfestival Sterijino pozorje en twee keer per jaar een nationale en internationale modeshow. Het jaarlijkse Exit Festival is een muziekfestival in het Fort van Petrovaradin.

 

Het Museum van Vojvodina is een kunst- en natuurhistorisch museum met een permanente tentoonstelling en veel bezienswaardigheden over het leven in de regio Vojvodina en de Servische cultuur.

 

Langs de oevers van de Donau liggen verschillende stranden en enkele jachthavens. Het nationaal park Fruska Gora ligt op korte afstand van de stad met kloosters in de bergen, wandelpaden en restaurants.

 

Petrovaradin was vroeger een apart dorp maar is nu een stadsgemeente of een wijk van Novi Sad aan de rechteroever van de Donau met als belangrijkste bezienswaardigheid het Fort van Petrovaradin.