Nationaal Park Tara

 

Nationaal Park Tara ligt in het westen van Servië met de rivier Drina grenzend aan Bosnië en Herzegovina. De Drina heeft een lengte van 346 kilometer. Het nationale park heeft een oppervlakte van 19.175 hectare en is aangemeld als biosfeerreservaat. Het gebied omvat eindeloze dennenbossen en groene weilanden, karstlandschap met kloven en grotten, een aantal watervallen en meren en de Drinakloof.

 

 

Nationaal Park Tara

 

In het nationale park ligt een deel van het Tara gebergte en het Zvijezda gebergte ook wel Drinagebergte genoemd. Het Taragebergte ligt in de Dinarische Alpen. Door een stuwdam in de rivier de Drina is het Perucac Meer ontstaan. Op het meer en de rivier kan er een rondvaart worden gemaakt en er zijn mogelijkheden om te raften of te kanoën. Bij de plaats Perurac mondt de Vrelo uit in de Drina, de Vrelo is met een lengte van 365 meter een van de kortste rivieren ter wereld. Het tweede kunstmatige meer in het nationale park is de Zaovine, het Zaovine Meer is ontstaan door een stuwdam in de Beli Rzav, een zijrivier van de Rzav. Bij het Zaovinemeer zijn verschillende recreatiemogelijkheden, zoals kamperen.

 

Er zijn een aantal kloven in het natuurgebied, de meest indrukwekkende is de Drina rivierkloof in het noorden en noordwesten van nationale park Tara. De vallei wordt gevormd door hoge wanden van soms ruim 1000 meter. Nationaal Park Tara en de Drina rivier kloof staan op de voorlopige werelderfgoed lijst.

 

Flora en fauna

 

In het nationale park leven 50 soorten zoogdieren, onder andere de bruine beer, gems, lynx, ree en otter. De grootste populatie van bruine beren in Servië leeft in het Tara gebied. Er zijn circa 130 vogelsoorten, waaronder de steenarend, vale gier, slechtvalk, oehoe en de korhoen. Verder leven er 23 soorten amfibieën en reptielen en 19 soorten vissen.

 

 

Er groeien circa 40 soorten bomen en ruim 1100 verschillende soorten planten, zo’n 1/3 van de totale flora van Servië. Het natuurgebied is een van de weinige plaatsen waar de Servische spar (Picea omorika) groeit, een zeldzame Europese boomsoort. 

perurac-meer
perurac-meer

 

Recreatie

 

Er zijn verschillende recreatie mogelijkheden zoals wandelen, mountain biken, raften en kanoën. Ten oosten van het nationale park ligt de plaats Bajina Basta, hier is een bezoekerscentrum met veel informatie over het natuurgebied. In het gebied en de directe omegeving liggen een paar kleinschalige campings, er zijn berghutten en dorpen met een pension of klein hotel. Er zijn achttien gemarkeerde wandelroutes met een totale lengte van zo’n 120 kilometer. Het is ook mogelijk om met de mountainbike verschillende routes te volgen of, via een ruiterpad, te paard een deel van het gebied te verkennen.