Slovenië

 

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Slovenië heeft een oppervlakte van 20.273 vierkante kilometer en 2 miljoen inwoners. De vlag van Slovenië is heeft drie horizontale banen met van boven naar beneden: wit, blauw, rood en in de linkerbovenhoek het wapenschild. Op het wapenschild staan drie goudkleurige sterren en de drie toppen van de Triglav, de hoogste berg van Slovenië en twee blauwe golven als een verwijzing naar de Triglav Meren Vallei. Het wapenschild staat symbool voor het huidige en het historische landschap van Slovenië.

vlag Slovenie

 

 

Slovenië is een bergachtig land in Midden-Europa, in het noorden en het noordwesten liggen de Karawanken, de Kamnische Alpen en de Julische Alpen. In het zuiden van Slovenië liggen de Dinarische Alpen met een uniek karstgebied en veel grottenstelsels. Tussen de steile bergwanden liggen schitterende gletsjermeren. In het zuidwesten aan de Adriatische Zee is een korte kustlijn van circa 45 kilometer en circa 60% van het land is bebost.

 

Natuurgebieden Slovenië

 

Er zijn in Slovenië ruim 9000 karstgrotten en veel natuurgebieden: ruim 1000 natuurmonumenten, circa 30 Natura-2000 gebieden, drie regionale parken, drie biosfeerreservaten en een nationaal park, het Nationale Park Triglav ligt in de Julische Alpen. In het oosten op de grens van de Pannonische vlakte ligt het regionale Kozjanski Park. In het zuidwesten ligt het Notranjska Park met het magische karstlandschap en het Cerknica meer. Andere natuurgebieden in Slovenië zijn: het Skocjanske Park en de verschillende Krajinski Parken.

 

 

Slovenië is een mooie vakantiebestemming met de vele bergen, het geologisch indrukwekkende kartslandschap en een rijke flora en fauna. Het nationaal park Triglav bestaat sinds 1961 en is uitgebreid in 1981 tot een oppervlakte van 84.000 hectare. Triglav ligt in het noordwesten van Slovenië aan de grens met Italië. Het park bestaat vooral uit de Julische Alpen en de hoogste berg is de Triglav met een hoogte van 2.863 meter. In het gebied liggen veel gletsjermeren en in de bergen ontspringen de rivieren Sava en Soca. In het Trenta dal is een botanische tuin aangelegd en ecotoerisme naar het gebied wordt aangemoedigd, er zijn wandelpaden en klimroutes, berghutten, een kabelbaan en wintersportfaciliteiten.

 

Vakantiebestemmingen Slovenië en natuur en cultuur Slovenië van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Slovenië

 

natuur en cultuur Slovenië

 

overige informatie