Ankaran

 

Ankaran Slovenie

Ankaran ligt in het westen van Slovenië aan de Golf van Triëst, zeven kilometer ten noorden van de plaats Koper en op korte afstand van de Italiaanse grens. Ankaran heeft een opmerkelijk mooie ligging op het Muggia schiereiland, ook wel Ankaran schiereiland genoemd. Het dorp heeft ruim 3000 inwoners en het is de meest noordelijke kustplaats aan de Sloveense Rivièra.

 

Ankaran heeft een mild klimaat en er worden veel druiven en olijven gekweekt. Aan het einde van de negentiende eeuw werden er enkele kuuroorden gebouwd en het klooster van St. Nicholas werd omgebouwd tot een hotel.

Het omliggende landgoed met de wijngaarden en de olijfboomgaarden werd later verkocht en het klooster raakte in verval maar het oudste gedeelte van het gebouw is nog te bezichtigen.

 

Stranden en schelpenduin

 

 

Er liggen een aantal goede stranden rondom Ankaran, het lange zandstrand bij het Adria hotel en camping is een van de schoonste en meest populaire stranden. Een opmerkelijk strand is het schelpenduin strand Pokopalisce skoljk of ook wel St. Catherine genoemd, op dit schelpenstrand liggen veel soorten schelpen van ruim 200 soorten weekdieren zoals kokkels, jakobsmantel en zeeoren. Het schelpenstrand ligt 1 kilometer ten zuiden van het centrum van Ankaran en ten noorden van de rivier Rizana. Het schelpenduin strand is gemakkelijk lopend bereikbaar maar de lokale bus stopt er ook, kinderen uit heel Slovenië gaan op schoolreis naar dit bijzondere strand.

 

Debeli Rtic

 

Debeli Rtic is de kaap van Ankaran, in het Italiaans Punta Grossa genoemd, het is een kleine maar brede kaap met een hoogte van 70 meter. Een groot deel van de bijzondere kaap is een Sloveens natuurmonument en aan de westkant van de kaap zijn flysch kliffen met een hoogte van 12 tot 21 meter.

 

Het natuurmonument heeft een oppervlakte van 23,8 hectare en in het natuurgebied liggen de flysch kliffen en een zoutmoeras met zoutminnende planten. Rondom de Debeli Rtic is het water ondiep en vanwege de kliffen in zee bleek het onmogelijk om er een haven te bouwen.

 

Op het land van de kaap worden nu druiven geteeld voor de wijnbouw, het zijn de enige wijngaarden aan zee in Slovenië, de wijnproductie van Vinakoper uit het gebied heeft een opmerkelijk goede smaak. Bij de grensovergang tussen Slovenië en Italië ligt een lazaret (militair veldhospitaal) waar de dichtstbijzijnde Italiaanse kustplaats Lazaretto naar is vernoemd. Ankaran is een goede uitvalsbasis voor een vakantie aan de Sloveense kust met op korte afstand de kustplaatsen Piran en Portoroz en Italië.