Bled

 

Bled ligt in het noordwesten van Slovenië, 53 kilometer ten noorden van Ljubljana en ten oosten van het nationale park Triglav. Bled ligt op een hoogte van 507 meter aan de oostelijke uitlopers van de Julische Alpen, het is een populaire toeristische bestemming en een bekend kuuroord met ruim 8.000 inwoners.

 

 

Bled is een sfeervolle kleine stad en ligt in een mooie groene omgeving, het is een bijzonder mooi gebied om te wandelen in de bergen of om het ruige landschap te ontdekken op de mountainbike. Watersporters kunnen raften op een van de rivieren of roeien op het meer en in de winter kan er bij Bled worden geskied, er zijn goede hotels en restaurants. Een bekende lekkernij in de stad is de Kremna Rezina, dit is een crèmetaart met room, vanille en bladerdeeg. In Bled en omgeving zijn een aantal mooie bezienswaardigheden:

 

Kasteel van Bled

 

 

Het Kasteel van Bled ligt op een 139 meter hoge rots met mooi uitzicht op het Meer van Bled. Het Kasteel van Bled werd al genoemd in 1011 en is sinds 1937 staatseigendom, het monument is het oudste kasteel van Slovenië. Het oudste deel van het kasteel is de romaanse toren, later werden er meer torens gebouwd ter versteviging van het gebouw. De kapel op de bovenste binnenplaats is gebouwd in de zestiende eeuw en in de kapel zijn mooie fresco’s te zien. Het Kasteel van Bled heeft een ophaalbrug, in het kasteel is een museum en er is een klein restaurant.

 

Meer van Bled

 

 

Het Meer van Bled of Blejsko jezero ligt aan de voet van de Julische Alpen en heeft een lengte van 2120 meter, een breedte van 1380 meter en een maximale diepte van 30,5 meter. Het eilandje centraal in het Meer van Bled gelegen wordt vanwege de kerk wel het Maria-eiland genoemd.

 

Op het kleine eiland in het meer ligt de Maria Hemelvaartskerk met een losstaande klokkentoren.

Het eilandje en de kerk staan bekend als een van de meest romantische locaties van Slovenië en het is een favoriete plaats om te trouwen. Het is een Sloveense traditie dat de bruidegom de bruid de trap op draagt en na het luiden van de bel een wens doet.

 

De bootjes die naar het eiland varen worden Pletna genoemd. De Pletna is een houten boot met een vlakke bodem waar de roeier staande in roeit en de boot is geschikt voor 20 passagiers. Op het meer worden regelmatig roeiwedstrijden gehouden en langs het grote Meer van Bled liggen verschillende strandjes.

 

Vintgar Kloof

 

De Vintgar Kloof ligt vier kilometer ten noordwesten van de stad Bled.

 

De Vintgar Kloof is uitgesleten  door de rivier Radovna en heeft een diepte van 300 meter.

 

De indrukwekkende kloof heeft een lengte van 1600 meter en eindigt bij de dertien meter hoge waterval Sum.

 

Er is een mooi en goed aangegeven wandelpad door de hoge Vintgarkloof, deze wandeltocht duurt ongeveer een half uur.

 

De avontuurlijke wandelroute loopt over veel houten bruggen, langs steile rotswanden, kleine watervallen en stroomversnellingen en door een schitterend ruig bosgebied. Het pad eindigt bij de brug van de waterval Sum, de wandelroute kan zelfs gelopen worden bij hoog water door de goede aanleg van de vele bruggetjes.