Kamnik

 

Kamnik Slovenie

Kamnik ligt in het centrale noorden van Slovenië en heeft een schitterende ligging aan de voet van de Kamnische Alpen, 25 kilometer ten noorden van Ljubljana.

De stad ligt aan de Kamnik Bistrika Rivier, een zijrivier van de Sava Rivier.

 

Kamnik is een van de oudste steden in Slovenië en was in de dertiende eeuw een belangrijke handelspost op de handelsroute tussen Ljubljana en Celje. Het oude centrum van de stad heeft een middeleeuwse bouwstijl en er zijn een aantal bezienswaardigheden.

 

Bezienswaardigheden Kamnik

 

Het oude stadscentrum met smalle straatjes, oude huizen in een Oostenrijks-Hongaarse bouwstijl en sfeervolle pleinen. Aan de Grote markt ligt een informatiecentrum met veel tips over activiteiten in de omgeving, excursies en internet voor algemeen gebruik.

 

 

De belangrijkste straat in het centrum is Sutna met de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. De kerk is gebouwd in 1734 en heeft een hoge vrijstaande klokkentoren.

 

Boven de stad liggen Mali Grad oftewel het kleine kasteel en de ruines van Stari Grad of het oude kasteel.

Mali Grad ligt op een rotsachtige heuvel en tussen de ruines van het kleine kasteel staat een romaanse kapel. In de kapel zijn oude fresco’s te zien en vanaf dit punt is er een mooi uitzicht op de omgeving.

 

Elk jaar in de maand augustus is het kleine kasteel het centrum van het Kamfest festival. Het Kamfest festival is een cultureel zomerfestival met muziek, theater en films voor alle leeftijden en trekt jaarlijks veel bezoekers.

 

Het Zaprice kasteel of het Grad Zaprice ligt op de westelijke helling van Kamnik.

 

Het kasteel is gebouwd halverwege de zestiende eeuw en is nu een museum met een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de bewoners in de negentiende eeuw.

 

Het Franciscaner Klooster in Kamnik is gebouwd in 1492 en heeft een bijzonder grote bibliotheek.

De kerk bij het klooster is de St. James kerk en deze werd waarschijnlijk circa 70 jaar eerder gebouwd.

 

Aan het begin van de achttiende eeuw werd er veel houtsnijwerk gemaakt in het klooster en werkten er bekende schilders, hun werk is nog te zien in het klooster.

 

 

Volcji Potok Arboretum

 

In Volcji Potok, vier kilometer ten zuiden van Kamnik, ligt een bijzondere botanische tuin met een grote collectie bomen en planten uit voornamelijk de Sloveense Kamnische Alpen.

 

 

Het Volcji Potok Arboretum is het grootste arboretum (bomentuin) van Slovenië met een oppervlakte van 80 hectare en ruim 2500 soorten bomen. De botanische tuin is in de zomer elke dag geopend van 08:00 tot 20:00 uur. In het voorjaar zijn er heel veel verschillende soorten narcissen en tulpen en is er een grote bloemenshow.

 

 

Vakantie Kamnik

 

Kamnik is een prima uitvalsbasis voor een vakantie in Slovenië, voor een bezoek aan de hoofdstad Ljubljana en om te wandelen of te fietsen in de Kamnische Alpen. Er zijn veel wandelroutes in een mooie ongerepte natuurlijke omgeving, de Alpenweide Velika Planina is bereikbaar via een wandelpad of de kabelbaan. Langs de Kamnik Bistrica rivier ligt de Kozelj Trail, het is een acht kilometer lang wandelpad via de indrukwekkende kloof Predaselj. Het informatiecentrum in Kamnik verkoopt onder andere wandelkaarten maar ook de lokale hotels hebben veel informatie over wat er te zien en te doen is in de omgeving.