Maribor

 

Maribor is de tweede grote stad van Slovenië na de hoofdstad Ljubljana. De stad Maribor ligt in het oosten van Slovenië aan de rivier de Drava, ten zuiden van Oostenrijk. Het centrum van Maribor is een gezellig centrum met oude gebouwen, pleinen en cafés. Het oude en het nieuwe centrum wordt verbonden met verschillende bruggen over de Drava.

 

 

Bezienswaardigheden Maribor

 

Op het Glavni Plein, het Grote Plein staat het stadshuis en een Mariazuil ter ere van de beëindiging van een pestepidemie in 1681. De zuil en het beeld zijn gemaakt van wit marmer en sluit aan op de barokke stijl van de binnenstad van Maribor. Op de Korinthische zuil staat een beeld van Maria staande op de maan en gekroond met twaalf sterren. Rondom het beeld staan zes heiligen: St. Franciscus van Assisi, St. Sebastiaan, St. Jakobus de Meerdere, St. Antonius van Padua, St. Rochus van Montpellier en St. Franciscus Xaverius. Ter hoogte van het standbeeld op het Glavniplein ligt aan de rechterkant een straat, aan het einde van dit straatje ligt een kathedraal van het rooms-katholieke aartsbisdom Maribor.

 

 

Op de hoek van de Postna ulica en het Slomsek plein staat het postkantoor van Maribor. Het is gebouwd tussen 1892 en 1899 en valt onder het Sloveense culturele erfgoed.

 

 

De universiteit van Maribor is opgericht in 1975 en heeft 17 faculteiten. De universiteit staat in de top van de “Ranking Web of World Universities”. Bij de universiteit aan het Slomskov plein staat een standbeeld van Anton Martin Slomsek (1800-1862), hij was de eerste bisschop van bisdom Maribor.

 

In het centrum van de stad ligt ook het kasteel van Maribor, het kasteel is gebouwd tussen 1478 en 1483.

 

De rivier de Drava of de Drau is een zijrivier van de Donau en is 749 kilometer lang. De Drava ontspringt in Italië en stroomt door de landen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Hongarije.

 

De grootste stad aan de rivier is Maribor, tot 1918 werd de plaats Marburg an der Drau genoemd.

 

Maribor was in 2012 Culturele hoofdstad van Europa, naast de vele fraaie gebouwen heeft de stad een rijke wijntraditie en de oudste wijnrank ter wereld.

 

Het 16-daagse festival Lent is het belangrijkste evenement van Maribor en wordt elke zomer gehouden in het nationale theater en op ruim 25 podia in de stad.

 

De oudste wijnrank ter wereld de Old Vine in Maribor staat in het Guinness Book of Records en is meer dan 400 jaar oud.

 

Buiten de stad liggen de wijnbouw heuvels tot aan de Oostenrijkse grens en tot aan de bossen van Pohorje in de Sloveense bergen.

 

 

Mariborsko Pohorje is het grootste skigebied van Slovenië. Het skigebied heeft een oppervlakte van circa 220 hectare, er is een nieuwe ronde kabelbaan, 16 skiliften, 43 kilometer aan skipistes in hoogte variërend van 325 tot 1325 meter. In Mariborsko Pohorje is jaarlijks de nacht van het langste ski parcours.