Piran

 

Piran ligt in het zuidwesten van Slovenië aan de Baai van Piran en aan de Adriatische Zee, drie kilometer ten noordwesten van de kustplaats Portoroz. Piran is een sfeervolle stad met een idyllische ligging aan de Sloveense Rivièra en wordt wel de meest romantische stad van Slovenië genoemd. Het oude centrum heeft een bijzondere ligging op de punt van het schiereiland, kenmerkend in de oude stad zijn de smalle straatjes en een Venetiaanse en middeleeuwse architectuur. In het Italiaans werd de stad Pirano genoemd, de naam is afgeleid van het Griekse woord voor “vuur”.  

 

Piran Slovenie

 

Het hoogste punt van de stad ligt op een hoogte van 289 meter, vanaf het hoogste punt is er mooi uitzicht op de oude stadsmuren. Aan de meest westelijke punt van Piran, dit is tevens de meest westelijke punt van Slovenië, ligt de Kaap Madona ook wel Piran Punta genoemd. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Pirin en de directe omgeving.

 

Bezienswaardigheden Piran

 

In het centrum van Piran ligt het plein Tartini, centraal op het plein staat een standbeeld van de componist Giuseppe Tartini. Aan de noordkant van het plein ligt het stadhuis en rond het plein liggen Venetiaanse huizen die vroeger door rijke handelaars werden gebouwd.

 

De St. Peter kerk is oorspronkelijk gebouwd in 1272 maar werd gerenoveerd door een Italiaanse architect in 1828.

 

Het Piran Minorite Klooster ligt ten oosten van het Tartini plein, het Piran Minorite klooster is een franciscaans klooster van de orde Minorieten. In het atrium van het klooster zijn regelmatig muziekavonden.

 

De St. George kathedraal ligt aan de noordelijke zijde van het schiereiland, de kathedraal werd gebouwd in 1637 en heeft een Venetiaanse klokkentoren. Op de torenspits staat een bijzonder beeld van de beschermheilige van de stad die fungeert als windwijzer. De beschermheilige Sint-Joris (St. George) op de torenspits van Piran heeft een zwaard in de hand en draait mee met de wind.

 

Het 1 mei plein, het oude plein, ligt in het oude centrum van Piran, centraal op het plein ligt een mooie cisterne (ondergrondse wateropslag). In de zomermaanden zijn er muziek, dans en theatervoorstellingen op het plein.

 

Er is een kleine jachthaven in Piran en in de haven liggen drie musea. In het onderwater museum is veel informatie te vinden over duiken en over het rijke onderwater leven in de omgeving, ook zijn er restanten van scheepswrakken in het museum te zien.

 

In het Aquarium Piran zijn de vele soorten vissen te zien die hier leven en in het Museum de Magische wereld van de Schelpen is een mooie uitgebreide collectie schelpen van Slovenië te bezichtigen.

 

 

Kaap Madona

 

Kaap Madona is een marinereservaat en een natuurmonument en heeft een diepte van 37 meter, het is het diepste punt in de Golf van Triëst. De bijnaam van de kaap is “onderwater Triglav” genoemd naar de hoogste berg van het land.

 

 

De onderwaterwereld bij Kaap Madona is bijzonder divers met veel planten- en dierensoorten ondanks de kleine oppervlakte, er groeit onder andere koraal, er leven zeepaardjes en veel andere vissoorten.

 

Fiesa

 

De nederzetting Fiesa ligt 1 kilometer ten oosten van Piran, Fiesa ligt tussen de heuvels aan een kleine baai en de Fiesa vlakte is een mooie wandelomgeving. Er liggen twee beschermde zoetwatermeren bij Fiesa, rond de meren groeien veel soorten planten. Er zijn drie wandelpaden vanaf Piran naar Fiesa, twee wandelroutes vanaf het centrum door het groene heuvelachtige gebied en een wandelpad langs de kust, vanaf Kaap Madona naar Fiesa.

 

 

In het achterland van Pirin ligt de Istrië wijnroute, de meest bekende rode wijn uit het gebied wordt gemaakt van de Refosco druif. Er zijn gemarkeerde fietsroutes en wandelpaden tussen de wijngaarden en de heuvels. In het gebied liggen een aantal rustieke dorpen in de heuvels boven de Dragonja rivier.