Predjama

 

Predjama in Slovenië ligt 62 kilometer ten zuidwesten van de stad Ljubljana en tien kilometer ten noordwesten van de Postojna Grot. Het dorp Predjama is bekend geworden door het Kasteel Predjama of de Predjamaburcht.

Het kasteel Predjama is een grotburcht, de burcht werd in de twaalfde eeuw gebouwd in de ingang van de Erasmus grot (Erazmova Jama). De Erasmus grot ligt in een klif met een hoogte van 123 meter en het is een doodlopende grot.

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat de grot van Predjama al werd bewoond in het paleolithicum, de oude steentijd.

 

Predjamaburcht

 

De Predjamaburcht werd in de twaalfde eeuw gebouwd in de ontoegankelijke klif. Er werd een geheime doorgang in de Ersamusgrot gebouwd op een hoogte van 35 meter, vanaf deze grotingang was de ingang van de burcht bereikbaar op een diepte van 60 meter.

 

In de vijftiende eeuw raakte de burcht beschadigd en vervallen vooral door roofridders. De beruchtste roofridder uit die tijd was Erasmus van Lueg of Erasmus Lueger.

Deze roofridder werd gedood in 1484, volgens de legende werd er een stenen kanonskogel afgevuurd waarbij een gedeelte van de rotswand afbrak en Erasmus bedolven werd onder de rotsblokken.

 

Elk jaar wordt in de maand juli het Erasmus festival georganiseerd, het is een groot ridderfestival met riddertoernooien, de mensen zijn gekleed in middeleeuwse kledij en er is een middeleeuwse markt en een banket.

 

Voor de kinderen zijn er tijdens het ridderfestival optredens met tovenaars en er zijn speciale wedstrijden voor kinderen. Tijdens het jaarlijkse festival wapperen er riddervlaggen op het kasteel.

 

De nieuwe Predjamaburcht werd gebouwd in 1570 en de burcht en de grot zijn nu open voor bezoekers. In de burcht en in een deel van de grot is een museum.

 

Bezienswaardigheden in het museum zijn onder andere oude wapens, oude gereedschappen en huishoudelijke voorwerpen en grottekeningen.

 

De Erasmusgrot heeft nu vier verdiepingen, op de laagste verdieping stroomt de beek Lokva door de grot. Op de derde verdieping ligt de grot die opengesteld is voor bezoekers, met een gids is er een tour door de grot naar de tweede verdieping die onder het kasteel ligt.

 

Vanuit de Predjamaburcht is er mooi uitzicht op het authentieke dorp Predjama en op de groene heuvels rondom de burcht.