Sevnica

 

Sevnica ligt in het oosten van Slovenië aan de linkeroever van de rivier de Sava en 30 kilometer ten westen van het regionale Kozjanski park. Sevnica ligt in de regio Posavje, een regio in de lagere Sava vallei op de grens met Kroatië. De drie grotere centra in dit gebied zijn Brezice, Krsko en Sevnica. De lagere Sava vallei strekt zich uit langs het onderste deel van de Sava Rivier en is een dunbevolkte

regio. De regio Posavje heeft veel culturele, natuurlijke en historische bezienswaardigheden zoals het Brezice kasteel, het Rajhenburg kasteel en de Kostanjevica grot en er zijn goede wandelroutes, ruiterpaden en een aantal kuuroorden.

 

Sevnica is de geboorteplaats van Melania Trump, echtgenote van Donald Trump, winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016.

Melania Trump werd geboren op 26 april 1970 en is sinds 2006 genaturaliseerd tot staatsburger van de VS.

 

De stad Sevnica ligt op een hoogte van 183 meter en heeft circa 5.000 inwoners, vroeger had de stad de status van marktstad met marktrechten en was het een welvarende stad op de grens met de twee historische regio’s Stiermarken en hertogdom Krain. Door de regelmatige Ottomaanse invallen tussen de veertiende en de zeventiende eeuw nam de rijkdom van de stad af.

Rond 1900 werd er een spoorlijn aangelegd, de spoorlijn Sevnica-Trebnje. De belangrijkste kerken in de stad zijn de Sint-Nicolaaskerk en de St. Florian kerk.

 

De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is het Sevnica kasteel, het middeleeuwse kasteel staat op een heuvel en ligt in het centrum van de oude stad.

Aan de zuidoostkant ven het kasteel is een Lutherse Kelder gebouwd, een clandestiene Lutherse kapel in de kelder van een boerderij. Beide monumenten zijn Sloveense onroerende monumenten van lokaal belang en in zowel het kasteel als in de Lutherse kelder zijn mooie muurschilderingen te zien. Rond het kasteel liggen wijngaarden waar de druivensoort Blaufränkisch of Lemberger groeit en de goede kwaliteit wijn staat in menig Sloveens restaurants op de wijnkaart.

 

Kozjanski Park

 

Het Kozjanski Park is een regionaal park in het oosten van Slovenië, 30 kilometer ten oosten van Sevnica. Het regionale park met een oppervlakte van 206 vierkante kilometer ligt in het Unesco biosfeerreservaat Kozjansko en Obsotelje.

Het biosfeerreservaat Kozjansko en Obsotelje heeft een oppervlakte van 948 vierkante kilometer en is een gesloten keten van Voor-Alpine heuvels en laagland velden, het gebied bestaat uit natuurlijke en culturele landschappen.

 

kozjanski-park-slovenie

 

De natuurlijke landschappen in het biosfeerreservaat bestaan voornamelijk uit bossen, heuvels uit het geologische tijdperk Tertiar en de vlaktes bij de Sutla rivier, een zijrivier van de Sava rivier. Het culturele landschap is kenmerkend vanwege de kastelen, kerken, kapellen, traditionele huizen en de oude uitgegraven wijnkelders. Een groot gedeelte van het regionale park is een Natura-2000 gebied met ruim 120 vogelsoorten en circa 40 soorten orchideeën.

In het dorp Podsreda is een bezoekerscentrum met veel informatie over het Kozjanski Park en er zijn goede wandelpaden en fietspaden in het natuurgebied.