Skocjan Grotten

 

 

De Skocjan Grotten of de Grotten van Skocjan liggen in de gemeente Divaca in het zuidwesten van Slovenië en 35 kilometer ten noordoosten van de Sloveense kustplaats Ankaran. De Skocjan grotten zijn kalksteengrotten met verschillende watervallen en ondergrondse gangen, het wordt wel een van de langste karst ondergrondse wetlands genoemd en de grootste tot nu toe ontdekte ondergrondse grotkamer van Europa ligt hier bij Skocjan.

 

 

Regionaal Park Skocjan Grotten

 

De Skocjan Grotten zijn een werelderfgoed en liggen in het Regionaal Park Skocjan Grotten (Skocjanske jame), het hele regionale park is ook een biosfeerreservaat onder de naam de “Karst” en het gebied is een Ramsar wetland.

 

Het gebied is een specifiek ondergronds ecosysteem typerend voor een karst omgeving. Het gebied heeft een karakteristiek en uniek landschap met veel karst verschijnselen doordat het kalksteen oplost in het water.

 

Er is een systeem van grotten en er zijn veel ingestorte dolines of komvormige putten in het landschap. In het natuurgebied ligt de Reka Kloof en door de grotten stroomt de Reka Rivier, bovendien is er een unieke concentratie van fauna met onder andere veel soorten vogels, vleermuizen en hagedissen en zowel Alpen als Mediterrane flora. Broedvogels in het gebied zijn onder andere de Alpengierzwaluw, de Oehoe en de Ortolaan. Vanwege deze unieke biodiversiteit concentratie worden de Skocjan grotten gezien als een van de belangrijkste grotten ter wereld. Binnen het gebied liggen de dorpen Skocjan, Betanja en Matavun, aan de oostzijde van het regionale park ligt de berg Sneznik met een hoogte van 1.796 meter.

 

Sneznik Plateau en Reka Rivier

 

Het Sneznik Plateau is een breed karst of kalksteen plateau in de Dinarische Alpen van Slovenië, het hoogste punt is de Veliki Sneznik (grote berg Sneznik) met een hoogte van 1.796 meter. Het plateau heeft twee pieken geschieden door de bergpas Mali Sneznik (kleine berg Sneznik). De oorsprong van de Reka Rivier ligt aan de zuidkant van de Sneznik. De Reka Rivier heeft een lengte van 54 kilometer. Na circa vier kilometer, bij Skocjan, gaat de rivier ondergronds verder. De rivier Reka stroomt onder de Sloveense karst tot een diepte van 160 meter en over een lengte van circa 38 kilometer en heeft over een lange periode geleidelijk een enorm grottenstelsel gecreëerd.

 

 

Skocjan Grotten

 

De Skocjan Grotten liggen op een hoogte van 420 tot 450 meter, ruim 100.000 jaar geleden zijn er twee dolines ingestort en door regenwater en rivieren is het kalksteen opgelost. De Velika dolina is de grote vallei, een zinkgat met een diepte van 165 meter, de Mala dolina heeft een diepte van 120 meter.

 

Skocjan Grotten

De Skocjan Grotten hebben een totale lengte van zo’n zes kilometer, de uitzonderlijke omvang van de ondergrondse rivierkloof is wat deze grotten zo uniek maakt. De kloof is 10 tot 60 meter breed en heeft een maximale hoogte vanaf de ondergrondse rivier van 140 meter. Op sommige punten van de kloof zijn aftakkingen naar grote ondergrondse kamers. De verschillende grotkamers hebben namen als de “stille grot”, de “paradijshal”en de “grote grot”.

De Martel Kamer is de grootste ontdekte ondergrondse grotkamer van Europa en een van de grootste ter wereld. De Martel grotkamer heeft een hoogte van 16 meter, een breedte van 120 meter en een lengte van 300 meter.

 

Bezoekerscentrum en museum

 

Het eerste gedeelte van de grotten zijn open voor publiek en te bezoeken met een gids vanaf het lokale bezoekerscentrum. Er is ook een museum met informatie over het ontstaan van de grotten, de bijzondere flora en fauna, de mensen die hier vroeger al woonden en de cultus van de grot als belangrijk bedevaartsoord zo’n 3000 jaar geleden.