Velika Planina

 

Velika Planina in Slovenië is een grote berg of letterlijk de grote weide in de Kamnik-Savinja-Alpen, ook wel de Kamnische Alpen genoemd. Velika Planina ligt in het centrale noorden van Slovenië, 28 kilometer ten noorden van de stad Kamnik en 50 kilometer ten noorden van de stad Lubljana. Het gebied is goed bereikbaar met de auto en met de kabelbaan vanuit het dorp Kamnik Bistrica (bij de rivier).

 

De Velika Planina is een van de mooiste Alpenweiden van Slovenië en heeft een gemiddelde hoogte van 1500 meter.

 

Het hoogste punt is de berg Gradisce met een hoogte van 1666 meter en het gebied werd waarschijnlijk al in de prehistorie bewoond. In het gebied staan veel oude hutten die gebouwd zijn in de zestiende eeuw.

 

In de wintermaanden is Velika Planina een ski-resort, het is een klein eenvoudig skigebied met een kabelbaan, een stoeltjeslift en een aantal sleepliften.

 

 

In het voorjaar en in de zomer is Velika Planina een schitterend natuurgebied met veel bloemen. Er zijn goede maar meestal onverharde wandelpaden en het is een goed gebied om te fietsen met een mountainbike.

 

Herdersdorpen Slovenië

 

Op de grote Alpenweide staan veel herdershutten in verschillende nederzettingen, deze kleine herdersdorpen in Slovenië zijn onder andere Velika Planina, Mala Planina en Tiha Dolina. Het bewoonde gedeelte van Velika Planina is sinds 1985 een onafhankelijke nederzetting. In de zomermaanden lopen de kuddes van de herders vrij rond in het grote weide gebied en verkopen de herders kaas en melk.

 

 

De hutten en schuren in de nederzetting zijn voornamelijk van hout gebouwd en hebben een bijzondere architectuur.

 

De daken van de woningen bestaan uit een leien dakbedekking en de daken hangen ver over de woning heen zodat het vee onder het verlengde dak kan staan.

 

Een aantal van deze herderswoningen zijn van binnen te bezichtigen en in sommige herdershutten kan men overnachten. De meeste Sloveense herders wonen er alleen in de zomermaanden maar er zijn ook enkele permanente bewoners die zich goed weten te redden in de winter.

 

In het herdersdorp staat ook een kleine kerk, deze kerk is gewijd aan de Maagd Maria.

 

In de zomermaanden wordt de kerk goed bezocht maar vooral op kerstavond is het bij de lokale bevolking een bijzonder populaire kerk om de nachtmis bij te wonen.

 

 

Het gebied Velika Planina is goed te bezoeken tijdens een vakantie in de omgeving van het dorp Kamnik, de Kamnische Alpen of de stad Ljubljana of te combineren met een wandelvakantie.