Werelderfgoed Slovenië

 

In Slovenië zijn nu vier werelderfgoed monumenten (2019) waarvan twee cultureel erfgoed en twee natuurlijk erfgoed.

 

Informatie over het werelderfgoed in Slovenië:

 

Cultureel erfgoed

 

  • Erfgoed van kwik in Almaden en Idrija  –  Bouwwerken rondom de kwikmijnen, een gezamenlijk werelderfgoed met Spanje. In de omgeving van Idrija in Slovenië zijn veel opslagplaatsen voor kwikzilver en woningen voor de mijnmedewerkers. Idrija was de op een na grootste kwikmijn ter wereld en Almaden was de grootste kwikmijn ter wereld. Het gebied ligt in een bijzondere natuurlijke omgeving en is onderdeel van het Geopark Idrija.
  • Prehistorische paalwoningen in de Alpen gezamenlijk werelderfgoed in de landen Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Slovenië en Zwitserland.

 

Natuurlijk erfgoed

 

  • De Skocjan grotten zijn kalksteengrotten met watervallen en ondergrondse gangen, het wordt wel een van de langste karst ondergrondse wetlands genoemd.
  • Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s. Gezamenlijke erfgoed inschrijving met de landen Albanië, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk,  Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië.

 

Voorlopige werelderfgoed lijst

 

Er staan zes monument op de voorlopige werelderfgoed lijst, deze monumenten zullen in een later stadium waarschijnlijk erkend worden als werelderfgoed. Drie van

deze voorlopige werelderfgoed monumenten zijn de:

 

  • Fuzina heuvels bij Bohinj met de dorpen Stara Fuzina en Studor, alpenweiden en traditionele herdersdorpen in het nationale park Triglav .
  • Het tijdloze werk van de architect Joze Plecnik in Praag maar vooral in zijn geboortestad Ljubljana met de Tromostovje, een complex van drie bruggen en de Franciscaner kerk.
  • Walks of Peace, een wandeling van 320 kilometer langs monumenten uit de Eerste Wereldoorlog, van de Alpen tot aan de Adriatische Zee met onder andere het Isonzofront, Italiaans voor de rivier Soca. De Isonzo of de Soca is een Alpenrivier die door Noord-Italië en West-Slovenië stroomt.