Slowakije

 

Slowakije heeft een oppervlakte van 48.845 vierkante kilometer en 5,4 miljoen inwoners. De hoofdstad van Slowakije is Bratislava. De vlag van Slowakije (Slovensko) is van boven naar beneden wit, blauw, rood met, iets links van het midden, een wapenschild.

De drie bergen in het blauw op het wapenschild staan symbool voor de bergen: de Tatra, de Kleine Fatra en de Grote Fatra.

 

vlag Slowakije

 

Slowakije ligt in Midden-Europa en grenst onder andere aan Tsjechië, Polen en Hongarije. Het land is voor een groot gedeelte bergachtig, de bergen zijn een deel van de Karpaten, een hooggebergte in Midden-Europa. In het noorden van Slowakije ligt het berggebied de Hoge Tatra, hier ligt ook de hoogste berg van Slowakije: de Gerlachovsky stit met een hoogte van 2.655 meter. De laagvlakte aan de rivier de Donau in het zuidwesten van het land is een vruchtbaar landbouwgebied. In het zuiden van het land ligt de Slowaakse Karst, een belangrijk kalksteengebied met veel druipsteengrotten en de grotten zijn een werelderfgoed.

 

Natuurgebieden Slowakije

 

In Slowakije zijn ruim 1.000 kleinschalige beschermde gebieden, de grotere gebieden zijn: veertien beschermde natuurgebieden, vier biosfeer reservaten en negen Nationale Parken: Slowaaks Paradijs, Kleine Frata en Grote Frata, Slowaakse Karst, het Muranska Planina, Pieniny (samen met Polen), Poloniny, Tatra (samen met Polen) en de Lage Tatra.

 

 

Slowakije heeft een rijke flora en fauna door de gevarieerde geologische formaties en circa 40% van het land is bebost. Veel planten vallen onder de beschermde flora, zoals Edelweiss, Adonisroosje en de Alpine aster en er zijn 40 endemische soorten die alleen in Slowakije of in de Karpaten voor komen, zoals de Fatra cyclaam en de Soldanella carpatica. De fauna van Slowakije omvat 769 soorten dieren, waaronder de lynx, wolf, beer, moeflon, damhert, uilen, korhoenders en in de grotten komen veel soorten vleermuizen voor. 

 

vakantiebestemmingen Slowakije

 

natuur en cultuur Slowakije

 

overige informatie