Bratislava

 

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije, de stad ligt aan beide oevers van de Donau in het zuidwesten van het land. Tussen de beide oevers van de Donau liggen een aantal bruggen, de Nový Most brug met een lengte van bijna 431 meter is de meest bekende brug. Bovenop één van de brugpijlers (pyloon) is een restaurant in de vorm van een UFO. Het restaurant is bereikbaar via een lift en in noodgevallen met een trap van ruim 400 treden. Vanuit het UFO restaurant is er een schitterend uitzicht op Bratislava.

 

 Kasteel (Hrad) van Bratislava

 

Bezienswaardigheden Bratislava

 

Bratislava is het culturele centrum van Slowakije met musea, theaters, universiteiten en de residentie van de president. De meeste historische gebouwen liggen in de oude binnenstad (Staré Mesto). Het meest kenmerkende van de stad is de burcht of het Kasteel (Hrad) van Bratislava, gelegen op een heuvel boven de Donau. Deze rotsheuvel is een uitloper van de bergketen de Kleine Karpaten. Eveneens op de burchtheuvel, naast het kasteel, ligt het parlementsgebouw.

 

Het Kasteel van Bratislava heeft vier toegangspoorten en vier hoektorens, in de hoogste toren, de kroontoren, liggen de kroonjuwelen. Na de renovatie zijn de muren van het paleis wit geschilderd. Achter het kasteel is een deel van het Slowaakse Nationale Museum gevestigd. Het museum laat archeologische vondsten uit Slowakije zien en een expositie met de geschiedenis van het land. Tevens is er een kapel waar regelmatig concerten worden gehouden.

 

In de straten en op de pleinen van Bratislava zijn veel opmerkelijke sculpturen te vinden. Veel van deze beelden zijn gemaakt door de Slowaakse beeldhouwer Tibor Bártfay.

 

De grootste kerk en een van de oudste kerken van Bratislava is de St. Martin’s Kathedraal. In het oude centrum staat ook de St.Michaels toren, deze toren heeft een stadspoort en het stadsmuseum van Bratislava is hier gevestigd. De St. Elizabeth kerk, gebouwd in begin 1900, wordt meestal de Blauwe kerk genoemd. De hele binnenstad is een gezellig centrum met veel oude gebouwen, smalle staatjes, pleinen, cafe’s, winkels en markten. Er is ook een redelijk actief nachtleven rondom de pleinen.

 

 

Het centrale plein van Bratislava is het Hlavne Namestie plein, aan dit plein ligt het oude stadhuis, op het plein staat de Maximilian Fontein.

 

Parken Bratislava

 

Dicht bij het centrum van Bratislava zijn een aantal bossen en parken. Het grootste stadspark is Horsky park, een bergachtig park aan de voet van de Kleine Karpaten. Het Bratislavsky leny park is een bospark in de Kleine Karpaten van ruim 27 vierkante kilometer, in het bos leven onder meer reeën. Op de rechteroever van de Donau ligt het Janko Kra Park, één van de oudste stadsparken van Europa. 

 

 

Devin kasteel

 

Devin kasteel

Devin was oorspronkelijk een aparte stad, nu is het een buitenwijk van Bratislava. Devin is een belangrijke archeologische vindplaats met onder meer de ruines van het kasteel. De Devin Gate is een natuurlijke poort in de Donau vallei aan de grens van Slowakije en Oostenrijk en werd in de prehistorie al bewoond. In de middeleeuwen werden hier vijf kastelen gebouwd waaronder het kasteel van Bratislava en het Devin kasteel. Het Devin kasteel had een strategische ligging op een klif van 212 meter hoogte aan de samenvloeiing van de rivieren de Donau en de Morava. De naam van het kasteel is afkomstig van het Slowaakse woord “deva” met als betekenis “meisje”. De Nun, Maiden toren of nonnentoren bij het kasteel is een kleine uitzichttoren op een eenzame rots, volgens de legende sprongen verliefde meisjes hier naar beneden als hun liefde niet werd beantwoord.