Praktische informatie Slowakije

 

Slowakije ligt in Centraal-Europa en grenst aan Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. Het land is bergachtig met uitgestrekte bossen, veel meren en watervallen.

 

 

 

  • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Bratislava in Slowakije is 1 uur en 15 minuten.  
  • Tijdsverschil: zowel in de zomer als in de winter is er in Slowakije geen tijdsverschil met Nederland.
  • Het kraanwater in Slowakije is over het algemeen van goede kwaliteit en geschikt als drinkwater maar veel Nederlanders vinden dat er te veel kalk in het water zit of dat het teveel naar chloor ruikt. Het is een kwestie van smaak of je wel of geen flessenwater wilt kopen. In de bergen en in de bergdorpen  komt het drinkwater vaak uit bronnen, je kan vragen of dit water goed gekeurd is als drinkwater, koop bij twijfel flessenwater.
  • Het voltage is in Slowakije 230 volt en veel stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland, er is geen verloopstekker nodig. Er worden soms ook afwijkende stopcontacten gebruikt van het type E, deze stopcontacten hebben een extra pin, kijk of je geaarde stekker een gat heeft voor deze aardingspin of gebruik een verloopstekker.
  • De munteenheid in Slowakije is de Euro, in alle steden en in andere toeristische gebieden zijn voldoende pinautomaten en op veel locaties zoals hotels en winkels kan gepind worden, in kleinere winkels en restaurants moet vaak nog contant betaald worden. Betalen met een creditcard is bijna overal mogelijk.
  • Slowakije is lid van de Europese Unie en een Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
  • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Bratislava, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  + 421 2 52 62 50 81
  • Noodnummers in Slowakije:  het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon. De lokale noodnummers in Slowakije zijn: politie: 158, brandweer: 150 en ambulance: 155.
  • De winkels in Slowakije zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur, op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur. Grotere supermarkten hebben ruimer openingstijden, vaak tot 19:00 uur in de avond, ook op zaterdag. Banken zijn geopend van 09:00 tot 15:00 uur. Musea en andere culturele bezienswaardigheden zijn over het algemeen geopend van 09:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 17:00 uur maar op maandag gesloten.