Nationaal Park Tatra Slowakije

 

Het Nationaal Park Tatra in het noorden van Slowakije grenst aan het gelijknamige nationale park in Polen en ligt in het Tatragebergte in de regio’s Zilina en Presov. Het nationale park Tatra heeft in Slowakije een oppervlakte van 738 vierkante kilometer met nog een omliggende beschermingszone met een oppervlakte van 307 vierkante kilometer, het natuurgebied is ook een grensoverschrijdend Unesco biosfeerreservaat.

 

In het nationale park ligt een deel van de Westelijke Tatra en een deel van de Oostelijke Tatra met de Hoge Tatra, de hoogste top is de berg Gerlachovsky stit met een hoogte van 2655 meter in de Hoge Tatra en dit is ook de hoogste top van het land en van de Karpaten.

 

In het Slowaakse nationale park zijn ruim 100 gletsjermeren, een aantal watervallen en circa 300 grotten. Het grootste en diepste bergmeer is het Grote Hincova Meer, het gletsjermeer heeft een ovale vorm met een oppervlakte van 0,2 vierkante kilometer en een maximale diepte van 53,7 meter. Het meer ligt op een hoogte van 1946 meter in het Hincova-bekken in de Hoge Tatra. Het hoogste gelegen gletsjermeer is het Modre pleso; het Blauwe meer op een hoogte van 2192 meter.

 

Het bekendste meer in het nationale park is Strbske pleso, het is een gletsjermeer op een hoogte van 1346 meter in de Hoge Tatra met een breedte van 600 meter en een maximale lengte van 640 meter. Het is het op een na grootste meer in het park en langs de oever staan enkele hotels en restaurants. Strbske Pleso ligt bij het dorp Strba en is een kuuroord en een wintersport gebied met een kabelbaan en bereikbaar met de tram van de Hoge Tatra; een soort elektrische trein van de Tatra Electric Railway op een smalspoorbaan vanuit Poprad.

 

Lomnicki stit is een van meest bezochte bergtoppen in de Hoge Tatra, de piek ligt op een hoogte van 2634 meter en het is de tweede hoogste piek in de Hoge Tatra en in het nationale park. De Lomnicki is bereikbaar met een kabelbaan vanuit Tatranska Lomnica, deze plaats is het eindpunt van de Tatra spoorlijn.

 

Het is ook mogelijk om de Lomnicki stit te beklimmen maar dit mag alleen met een gids, op de top is een zonneobservatorium en een weerstation.

 

In het natuurgebied zijn veel wandelroutes, de paden hebben een totale lengte van circa 600 kilometer en er zijn ruim 20 bewegwijzerde fietspaden.

 

Er is een bezoekersinformatiecentrum in de stad Vysoke Tatry met veel informatie over de flora, fauna en de activiteiten in het natuurgebied. Vanuit deze stad is ook de Belianska grot bereikbaar, een druipsteengrot in het oostelijke deel van de Belianske Tatra. Er is een ruime keus in hotels, appartementen en pensions in het Tatra gebergte.