Albufera

 

Natuurpark Albufera is een beschermd natuurgebied in de provincie en regio Valencia en ligt tien kilometer ten zuiden van de stad Valencia. Het natuurpark Albufera bestaat uit een grote lagune en deze wordt gescheiden van de zee door een zandplaat, dit is een smalle kuststrook met zandduinen, kanaaltjes of riviertjes en het dennenbos Dehesa del Saler.

 

 

Natuurpark Albufera heeft een oppervlakte van ruim 210 vierkante kilometer en het is een beschermd natuurgebied sinds 1986. Natuurpark Albufera de Valencia is in zijn geheel een Ramsar wetland, een kustlagune gevoed door beken, rivieren en irrigatiekanalen met een opmerkelijke flora en fauna vooral vanwege de diversiteit in soorten.

 

 

Er zijn regionale endemische vissoorten en schaaldieren en veel soorten migrerende en broedende watervogels. De ondiepe lagune heeft een oppervlakte van bijna 24 vierkante kilometer, rondom de lagune liggen veel rijstvelden en het is een belangrijk natuurgebied voor trekvogels. De rijstvelden zijn de basis van de beroemde Valenciaanse Paella. Langs de hele Valenciaanse kust lag vroeger een opeenvolging van lagunes en wetlands, nu liggen er nog steeds vrij veel maar Albufera is het grootste wetland en een van de best bewaarde gebieden.

 

 

De bronnen van de lagune zijn kloven in de omgeving zoals de Rambla del Poyo, het overgrote deel van het water is afkomstig van de rivieren Jucar en de Turia. Er zijn in totaal ruim 60 riviertjes of gegraven kanaaltjes en dit netwerk van waterwegen vormt het irrigatiesysteem voor de rijstvelden.

 

Dehesa del Saler

 

Het Dehesa del Saler is een mediterraan bos met vooral dennenbomen, het langgerekte bos grenst aan de Albufera lagune en ligt tussen de dorpen El Saler en El Palmar.

 

De naam El Saler heeft betrekking op de winning van zout, een van de belangrijkste economische activiteiten in deze regio tot aan het begin van de twintigste eeuw.

 

In het bos Dehesa del Saler ligt ook het Albufera kanaal en het Pujol meer. Het ondiepe meer en het kanaal is een nestgebied voor veel vogelsoorten.

 

Bij El Palmar ligt in het bos een informatiecentrum en er zijn goed aangegeven wandelpaden met een lengte van 500 meter tot ruim vier kilometer.

 

In La Dehesa liggen drie stranden: Playa de Saler, Playa de la Garrofera en Playa de la Devesa del Saler.

 

Het strand Playa de la Devesa del Saler wordt ook wel het strand Malladeta genoemd. Het is een schitterend strand met fijn zand en een lengte van ruim vijf kilometer in een bijzondere natuurlijke omgeving. Er zijn zandduinen, een afwisselende mediterrane vegetatie en het is de thuisbasis van veel vogels.

 

 

Bereikbaarheid

 

Het natuurpark Albufera is bereikbaar via de snelweg Valencia-El Saler, er is een goede busverbinding vanuit de stad Valencia naar de nabij gelegen dorpen El Saler en El Palmar. In de regio zijn veel rivierhavens en steigers voor kleine boten en er zijn goede wandelpaden en fietspaden.

 

 

  • De Valencia toeristenbus biedt voor een bescheiden prijs verschillende trips aan vanuit de stad naar Albufera, een audiogids geeft gedetailleerde informatie en bij de excursie is een boottocht inbegrepen en naar keuze een paella lunch.
  • In het dorp El Saler zijn veel restaurants die een bijzonder smakelijke paella serveren.
  • Er varen kleine bootjes in de Albufera voor de lokale visvangst en onderhoud maar ook toeristen kunnen met een eenvoudige Spaanse houten boot een excursie maken door het gebied. De meeste bootjes vertrekken vanuit het dorp El Palmar en ook in dit dorp zijn goede restaurants met veel gevarieerde vis- en rijstgerechten.