Altea

 

Altea in Spanje ligt aan de Costa Blanca in de provincie Alicante in de regio Valencia tussen de plaatsen Calp en Benidorm. Het stadje ligt aan een mooie baai van de Middellandse Zee aan de voet van het Sierra de Bernia gebergte en aan de monding van de Rio Algar. Er is een goede vissershaven en op korte afstand ligt er nog een jachthaven. De lange boulevard met de palmbomen loopt van de vissershaven tot aan de oude stad, langs de boulevard liggen winkels, restaurants, gezellige terrasjes en er is een markt.

 

De Baai van Altea heeft een lengte van circa zes kilometer en langs de kust liggen verschillende stranden, kleine baaien en kliffen. Het strand Playa de La Roda is een gemengd zand- en kiezelstrand en grenst direct aan het oude centrum, ten zuiden hiervan ligt het grotere zandstrand Cap Blanch. Het nieuw aangelegde strand La Nueva Playa de Altea ligt op korte afstand ten zuiden van het stadje en iets ten noorden van Playa del Albir.

Nueva Playa de Alta is een mooi goudgeel zandstrand met palmbomen langs de kust. Vanwege de gunstige beschutte ligging is er een aangenaam klimaat en de plaats wordt ook in de winter bezocht als vakantiebestemming.

 

Bezienswaardigheden Altea

 

Altea is een gezellig stadje met smalle straatjes en wordt wel het culturele centrum van de regio Valencia genoemd. In de stad leven veel artiesten, musici en schrijvers.

De Villa Gadea is een internationale muziekschool en Palau Altea is een concert- en cultureel centrum.

 

Het oude centrum van Altea ligt op een heuvel en heeft geplaveide straatjes met veel wit geschilderde huizen.

Er zijn drie musea; een maritiem museum, het Casal Festero museum met kostuums en voorwerpen uit de tijd van de Moren en typerend voor deze regio. Het museum van de lokale schilder Juan Navarro Ramon (1903-1989), geboren in Altea en vriend van Picasso.

 

De kerk La Mare de Deu del Consol ligt in het oude centrum van de stad, een opvallende kerk met koepels van blauwe en witte tegels. Rondom de kerk zijn kleine galeries met veel lokale kunst.

 

De toren la Galera is een cultureel monument en de Bellaguarda toren is een oude uitkijktoren.

 

Elk jaar zijn er veel festivals in de stad, vooral in de maanden juli, augustus en september.

 

Het bergdorpje Altea la Vella met de witte huizen ligt ten noorden van de stad in de kleine bergketen Sierra de Bernia. De hoogste top van de berg ligt op een hoogte van 1.128 meter en aan de zuidelijke kant liggen de restanten van het fort Bernia. Vanaf de ruïne van het fort is er een schitterend uitzicht op de omgeving, de hele kustlijn tussen de plaatsen Javea en Alicante is te zien en op heldere dagen is er zelfs uitzicht op het eiland Ibiza.

 

Altea is een mooie uitvalsbasis voor een vakantie aan de Costa Blanca, het stadje zelf is sfeervol en ligt in een groene omgeving. Met een dagtrip kunnen gemakkelijk Benidorm, Calp, het natuurpark Serra Gelada en de bergen van Bernia bezocht worden. Op korte afstand ligt het waterpark Aqulandia, de dierentuin Terra Natura, het pretpark Terra Mitica en een aantal golfbanen. Er is een ruime keuze in hotels van luxe tot kleinschalig aan de kust of in het binnenland met uitzicht op de Costa Blanca.