Regio Andalusië

 

Andalusië is een zelfstandige regio in het zuiden van Spanje, de hoofdstad van de regio is Sevilla. In de regio Andalusië liggen acht provincies, in het westen zijn dit de provincies Huelva, Sevilla, Cordoba en Cadiz en in het oosten zijn dit de provincies Jaen, Malaga, Granada en Almeria. De acht provincies zijn onderverdeeld in 62 comarca’s (streken).  

De regio heeft een rijke cultuur en een sterke culturele identiteit, de Andalusische cultuur is beïnvloed door onder andere de Romeinen en de Moren. De bewoners spreken Spaans of het Andalusische dialect, de regio is bekend vanwege de Flamenco dans en muziek, bekende schilders zoals Pablo Picasso en Vazquez Diaz, de opmerkelijke architectuur en het stierenvechten. De Dag van Andalusië, Dia de Andalucia, elk jaar op 28 februari is de officiële nationale feestdag en de regio heeft een eigen volkslied (hymne).

 

Andalusie Spanje

 

Het hoogste punt in Andalusië is de top Mulhacen op een hoogte van 3482 meter in het Sierra Nevada gebergte, de Mulhacen is ook de hoogste top van het vasteland van Spanje. De langste rivier in de regio is de Guadalquivir met een lengte van 657 kilometer. In de regio ligt Cadiz, de oudste continue bewoonde stad van Spanje en over de Baai van Cadiz ligt de langste brug van Spanje. Er zijn vijf internationale vliegvelden in de regio, dit zijn de luchthavens van Malaga, Sevilla, Jerez, Granada en Almeria. Belangrijke havens in de regio zijn de haven van Huelva, de haven van Sevilla (Puerto de Sevilla), de haven van Malaga en de haven van Cadiz en voor goederenvervoer is vooral de haven in de Baai van Gibraltar belangrijk. Er liggen goede doorgaande wegen in de regio en er zijn prima treinverbindingen waaronder een hogesnelheidslijn. Informatie over de natuur, natuurgebieden, de kusten  zoals de Costa de la Luz en de Costa del Sol, de Andalusische keuken en de vakantiebestemmingen in de regio Andalusië.

 

Natuur Andalusië

 

 

Andalusië heeft een gevarieerd landschap van bergketens, een netwerk aan rivieren, vruchtbare vlaktes, kliffen en mooie stranden aan de Middellandse Zee kust en geleidelijk aflopende kusten met veel stranden aan de Atlantische kust.

 

kaart natuurgebieden Andalusie

Er zijn circa 150 beschermde natuurgebieden in de regio Andalusië en twee nationale parken: het nationaal park Sierra Nevada en het nationaal park Donana.

 

Er zijn twee Unesco geoparken, dit zijn Cabo de Gata-Nijar en Sierra Norte di Sevilla, er zijn negen Unesco biosfeerreservaten en twintig Ramsar wetland gebieden.

 

24 natuurparken zoals het natuurpark Sierra de Grazalema, vier zeereservaten (speciaal beschermde gebieden van de Middellandse Zee), 28 natuurreservaten en nog een groot aantal natuurmonumenten. Het natuurpark Sierra de Cazorla, Segura en Las Villas in de provincie Jaen is het grootste beschermde natuurgebied van Spanje.

 

Werelderfgoed Andalusië

 

Er zijn veel werelderfgoed monumenten in de regio, cultureel werelderfgoed in de regio Andalusië: het Alhambra, Generalife en Albaycin in Granada. Het historisch centrum van Cordoba. De Kathedraal, het Alcazar en Archivo de Indias in Sevilla. De monumentale renaissance ensembles van Ubeda en Baeza en als natuurlijk werelderfgoed het nationaal park Donana.

 

Kusten Andalusië

 

Aan de kust van Andalusië liggen de Costa de la Luz, de Costa del Sol, de Costa Tropical en de Costa Almeria. De regio heeft een aantrekkelijk klimaat met zachte winters en een vroeg voorjaar, het is een van de zonnigste en warmste plaatsen in Europa.

 

De Costa de la Luz ligt aan de westkust van Andalusië aan de Atlantische Oceaan. De Costa de la Luz wordt de ”Kust van het Licht” genoemd, het is een van de zonnigste kusten en meest authentieke kusten in Spanje. De Costa de la Luz ligt tussen de plaats Tarifa en de monding van de rivier Guadiana en heeft een lengte van circa 200 kilometer. Er zijn veel mooie witte zandstranden, duinen, kenmerkende Andalusische dennenbossen en in de directe omgeving liggen een aantal natuurgebieden zoals het nationaal park Donana. Kaap Trafalgar aan het einde van de Straat van Gibraltar is een populaire locatie om te kitesurfen.

 

Costa del Sol

De Costa del Sol, de Costa Tropical en de Costa de Almeria liggen aan de oostkust van Andalusië aan de Middellandse Zee. De Costa del Sol ligt tussen de Straat van Gibraltar en de Costa Tropical en heeft een lengte van zo’n 300 kilometer. De Costa del Sol is een populaire toeristische bestemming met uitgestrekte stranden, golfbanen en jachthavens. Langs de Costa del Sol liggen ook nog gezellige vissersdorpen, duinen en het natuurgebied de Kliffen van Maro-Cerro Gordo met kliffen, baaien, stranden en de grot Cueva de Nerja.

 

Costa de Almeria

De Costa Tropical is een relatief korte kustlijn en ligt tussen de Costa del Sol en de Costa de Almeria. De kust is genoemd naar de vele tropische vruchten die hier groeien zoals mango, banaan, ananas en papaja. De Costa Tropical ligt in een bergachtige omgeving en op korte afstand van het Sierra Nevada gebergte.

 

De Costa de Almeria ligt aan de hele kust van de provincie Almeria en heeft een lengte van 217 kilometer. Het is een kustlijn met kleine baaien en brede stranden grenzend aan de Costa Tropical. De Costa de Almeria is een rustige en relatief onbekende toeristische bestemming met bijna onbewoonde natuurlijke landschappen. In het gebied ligt het natuurpark en geopark Cabo de Gata-Nijar en het natuurgebied Punta Entinas-Sabinar.

 

Andalusische keuken

 

De Andalusische keuken is gevarieerd met als basisproducten olijfolie, granen, peulvruchten, groenten, vis, vlees en noten. In de kustplaatsen zijn gebakken vis en schelpdieren belangrijk, specialiteiten zijn Blauwvintonijn in het gebied rond de Golf van Cadiz, garnalen in de omgeving van Sanlucar de Barrameda, de witte garnalen van Huelva en de ansjovis in Malaga. Een uitstekende ham wordt geproduceerd in de berggebieden, de ham van Huelva wordt gezien als de beste en duurste ham ter wereld. Andalusië is ook een goede wijnstreek, de officieel beschermde wijnstreken van oorsprong in de regio zijn: Condado de Huelva, Jerez of Jerez-Sherry-Xeres, Malaga en Sierra de Malaga, Manzanilla de Sanlucar en Moriles.

 

De regio Andalusië is het hele jaar een afwisselende en interessante vakantiebestemming.

 

Vakantiebestemmingen en natuur en cultuur in de regio Andalusië

in de provincies Sevilla, Cordoba, Cadiz, Huelva, Jaen, Granada en Almeria:

vakantiebestemmingen Andalusië

natuur en cultuur Andalusië

 

overige informatie

 

Vakantiebestemmingen aan de kust en in het binnenland en natuur in de provincie Malaga en aan de Costa del Sol :

Malaga kust

 

Malaga binnenland

 

 

Malaga natuur