Witte dorpen van Andalusië

 

De Witte dorpen van Andalusië in Spanje zijn dorpen en stadjes in het noorden van de provincies Cadiz en Malaga in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje. De Witte dorpen van Andalusië worden in het Spaans Pueblos Blancos genoemd. De meeste dorpen liggen in het natuurpark Sierra de Grazalema.

 

Witte dorpen van Andalusië Spanje

Het gebied met de Pueblos Blancos is al bewoond sinds de prehistorie en in het gebied zijn oude rotstekeningen gevonden in de verschillende grotten. In de dorpen met smalle kronkelende straatjes zijn de huizen en muren in het dorp wit gekalkt en de daken zijn vaak rood of bruin.

Er zijn ruim 20 Witte dorpen in de bergen van Andalusië die te bezoeken zijn, het startpunt van de route ligt in Arcos de la Frontera en het eindpunt ligt vaak in Ronda maar er zijn veel variaties op de route afhankelijk van welke dorpen wel of niet worden bezocht. Alle dorpen en steden op de route van de witte dorpen in Andalusië hebben specifieke kenmerken of bezienswaardigheden.

 

De Witte dorpen van Andalusië bezienswaardigheden

 

De Witte dorpen van Andalusië in alfabetische volgorde met de bezienswaardigheden of lokale kenmerken. Informeer bij een lokaal toeristen informatiecentrum of in het hotel voor de meest handige route van Ruta de Andalucia of Ruta de los Pueblos of volg de route vanuit het startpunt Arcos de la Frontera.

 

Alcala del Valle, een dorp met megalithische opgravingen en een mooie kerk. Landbouw in het gebied is belangrijk en de asperge van Alcala del Valle is van bijzonder hoge kwaliteit.  

 

Algodanales

Algar ligt aan de rivier Majaceite, er is een Romeins aquaduct en de lokale keuken staat bekend om de wildgerechten van hert, wild zwijn, patrijs, fazant en konijn.

 

Algodanales ligt bij de noordelijke ingang van het natuurpark Sierra de Grazalema, bezienswaardigheden zijn de barokke kerk van Sint Ana en Romeinse opgravingen. Het dorp staat verder bekend om de lokale ambachtslieden die gitaren maken.

 

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera heeft een schitterende ligging op een klif met aan drie zijden de Guadalete rivier. Bezienswaardigheden zijn het kasteel van Arcos, een aantal barokke kerken en een fantastisch uitzicht op de omgeving. Arcos de la Frontera is vaak het startpunt van de Pueblos Blancos route.

 

Benamahoma is een buitenwijk van de stad Grazalema en heeft een schitterende ligging in de bergen tussen de groene hellingen met de Spaanse zilverspar.  

 

Benaocaz, bezienswaardigheden zijn het Moorse stadsgedeelte, de restanten van het kasteel van Aznalmara met uitzicht op de rivier Tavizna, de Romeinse weg en het Ecomuseum.

 

Bornos, een historische stad met de versterkte toren van Fontanar, kloosters en kerken.

 

Grazalema

El Bosque aan de oevers van de Majaceite rivier met de molen del Duqu, de botanische tuin El Castillejo, de El Bosque wandelroute langs de Majaceite en paragliding vanaf de berg Albarracin. Lokale gerechten zijn ambachtelijke worst en kaas.

 

El Gastor staat bekend als het “Balkon van de Witte dorpen” vanwege het schitterende uitzicht. El Gastor ligt op een hoogte van 590 meter, bezienswaardigheden zijn de St. Joseph kerk, de olijvenpers, grotten en de Dolmen del Gigante in de Algarin rots.

 

Espera met de archeologische site Carissa Aurelia, de sculpturen van Esperilla, het kasteel Fatetar en een vogelrijk natuurgebied met drie lagunes.

 

 

Frigiliana is een bergdorp op korte afstand van Nerja aan de Costa del Sol. Het dorp heeft een hele mooie ligging met uitzicht op de kust en wordt veel bezocht in het voorjaar met de vele bloeiende bomen en tijdens het festival in augustus.

 

Grazalema is een van de bekendste steden van de Witte dorpen en heeft een mooie ligging tussen de bergen op een hoogte van 812 meter. Het dorp ligt centraal in het natuurpark Sierra de Grazalema, de bergen zijn een populaire bestemming voor wandelaars en klimmers. Iets buiten Grazalema ligt het dorp Benamahoma.

 

Mijas Pueblo is het witte dorp van Mijas , een plaats deels aan kust met Mijas Costa en deels in het binnenland met Mijas Pueblo op een hoogte van 430 meter.   

 

Olvera

Olvera is de meest noordelijke stad van de Pueblos Blancos route en wordt wel de hoofdstad van de Witte dorpen genoemd. Olvera ligt op een hoogte van 643 meter en de heuvels rondom de stad staan vol met olijfbomen waarvan een van de beste olijfolie soorten van Andalusië wordt geperst. De stad Olvera is een beschermd gebied van kunst- en historisch belang en er zijn veel bezienswaardigheden.

 

Prado del Rey ligt tussen de Witte dorpen Arcos de la Frontera en El Bosque op een hoogte van 440 meter. Het is een mooie wandelomgeving en er is een kinderspeeltuin met schommels, een vijver, picknicktafels en een kleine dierentuin. Iets buiten de stad ligt de archeologische opgraving Iptuci.

 

Puerto Serano ligt aan de oevers van de rivier Guadulete en bij het eindpunt van de oude spoorbaan Via Verde de la Sierra, de oude spoorbaan is nu een bekende en avontuurlijke route om te fietsen of te wandelen.

 

 

Setenil de las Bodegas, gebouwd op en tussen de rotsen op  640 meter hoogte, bezienswaardigheden zijn onder andere het Moorse kasteel Setenil, een mooie gotische kerk, het oude stadhuis en de historische smalle straatjes.

 

Torre Alhaquime op een hoogte van 495 meter is een mooie oude stad met onder andere de restanten van een Moorse vesting en een Arabische toren.

 

Ubrique is de grootste plaats van de Witte dorpen en ligt op een hoogte van 330 meter bij de ingang van het natuurpark Los Alcornocales. Het is een rotsachtig maar groen gebied met olijfbomen, dennen, de groenblijvende kurkeik en verschillende soorten gieren.

 

Villaluenga del Rosario ligt op een hoogte van 858 meter en is het hoogst gelegen dorp van de Witte dorpen route. Het dorp ligt centraal in het natuurpark Sierra de Grazalema en aan de voet van de indrukwekkende Navazo Alto.

 

Villamartin ligt op een hoogte van 167 meter op het grensgebied van het platteland naar het natuurpark. Het  stadje staat vooral bekend om de goede banketbakkerij met een keur aan gebak en ambachtelijk brood.

 

Zahara de la Sierra ligt centraal in het natuurpark tussen de rivieren Guadalete en Bocaleones op een hoogte van 500 meter met schitterend uitzicht op de omgeving. Het gebied rondom Zahara de la Sierra is een populair gebied om te wandelen, klimmen, fietsen maar ook voor grottoerisme en archeologisch toerisme. Te zien zijn onder andere de restanten van een Moorse stad, het kasteel en de poort van het middeleeuwse dorp Zahara. In het verlengde ligt Puerto de las Palomas met een wandelpad en mooie panorama uitzichten op de bergen.