Avila

 

Avila is de hoofdstad van de provincie Avila en ligt in de regio Castilië en Leon in het midden van Spanje, 108 kilometer ten westen van Madrid en 106 kilometer ten oosten van Salamanca. De stad Avila ligt op een vlakke top op een rotsachtige heuvel op een hoogte van 1132 meter aan de rechteroever van de Adaja rivier en het is de hoogst gelegen provinciale hoofdstad van Spanje.

 

Avila Spanje

Avila is een indrukwekkende stad om te zien met veel bezienswaardigheden en wordt ook wel “Stad van Stenen en Heiligen genoemd”.  De Oude stad met de kerken extra muros is een werelderfgoed. Toen Avila nog een stad in opkomst was moesten kerken en kloosters extra muros worden gebouwd oftewel buiten de stadsmuren. De stad is de geboorteplaats van Sint Theresia van Avila, de heilige Theresia schreef belangrijke mystieke theologische werken, haar gedenkdag is elk jaar op 15 oktober.

 

Bezienswaardigheden Avila

 

De Muren van Avila is een lange stadsmuur met een lengte van ruim 2500 meter en 88 halfronde torens en negen poorten, de muren vormen het meest complete vestingwerk van Spanje. De Muren van Avila zijn gebouwd tussen de elfde en de veertiende eeuw en hebben een gemiddelde breedte van drie meter. Het is mogelijk om op een groot deel van de muur te wandelen. Aan weerszijden van de San Vicente poort en de Alcazar poort staan twee torens verbonden met een halfronde boog.

 

De Kathedraal van Avila is tegen de stadsmuur aangebouwd, het is een vestingkerk met kleine vensters en waarschijnlijk gebouwd vanaf het einde van de twaalfde eeuw. De Kathedraal van Avila is de eerste gotische kathedraal van Spanje met een overgang in bouwstijl van romaans naar gotisch.

 

Het Klooster van San Jose of het klooster van Sint Jozef is gesticht door de heilige Theresia en ze is hier ook begraven, het klooster wordt hierom vaak klooster Santa Teresa genoemd. Theresia van Avila was de drijvende kracht achter de hervormingen van de karmelietessen orde en is als een van de weinige vrouwelijke kerkgeleerden heilig verklaard. Het klooster van San Jose werd gebouwd in 1562, de kerk van het klooster werd gebouwd in 1607.

 

De Basiliek San Vicente de Avila is gebouwd in romaanse stijl tussen de twaalfde en veertiende eeuw met materiaal uit de steengroeven van het nabij gelegen La Colilla. Volgens de legende werden de christelijke broers Vicente, Sabina en Christeta gemarteld tijdens het bewind van de keizer Diocletianus in het jaar 306, hun lichamen werden begraven in de rotsen en later werd de basiliek gebouwd op deze rotsen.

 

 

Buiten de stadsmuren liggen onder andere de kerk San Pedro tegenover de poort van Alcazar, de hermitage San Segundo en het klooster Santo Tomas. In Avila zijn veel musea, zoals het museum van de kathedraal, museum voor natuurwetenschappen en het provinciale museum ingericht als een folklore museum. In de stad en omgeving zijn een aantal stadsparken en pleinen zoals het Santa Teresaplein en het plein voor het stadhuis met cafés en restaurants. Ten zuiden van de stad ligt de Sierra de la Paramera, een bergachtig heide landschap met als hoogste top de Pico Zapatero met een hoogte van 2.158 meter. Vanaf de Pico Zapatero is er mooi uitzicht op de Sierra de Guadarrama en de Sierra de Gredos. De Sierra de la Paramera is een onbekend berggebied met als bijnaam “de vergeten bergen van Avila”.