Barcelona

 

Barcelona Spanje

Barcelona ligt in het noordoosten van Spanje aan de Middellandse Zee in de regio Catalonië. De stad is onderverdeeld in tien districten, de meest belangrijke bezienswaardigheden liggen in de districten Ciutat Vella en Eixample.

 

Rondom de stad liggen de bergen Montjuïc met uitzicht op de haven en de Tibidabo met een hoogte van 512 meter. Beide bergen zijn bereikbaar met een kabelbaan en bieden goed uitzicht op de stad. Het hoogste punt van het centrum van Barcelona is de Mont Taber met de kathedraal.

 

Bezienswaardigheden Barcelona

 

Op de Tibidabo heuvel staat de kerk Sagrat Cor, de tv-toren Collserola, het astronomisch observatorium Fabra en er is een groot attractiepark. De Sagrat Cor, of de Heilig Hart kerk is gebouwd tussen 1902 en 1961, op de top van de kerk staat een groot bronzen standbeeld van Christus met uitgestrekte armen. Aan de voet van de berg ligt het natuurhistorisch museum CosmaCaixa.

 

 

De Kathedraal van Barcelona ligt in de wijk Barri Gotic, het is een gotische kathedraal gebouwd tussen 1298 en 1420,  gewijd aan de heilige Eulalia van Merida. De kathedraal heeft een mooi interieur met een koorgestoelte en in de kloostertuin staat een fontein met een standbeeld van Sint Joris.

 

Het Plaza d’Espanya ligt aan de voet van de berg Montjuïc, aan het plein liggen de 46 meter hoge Venetië torens, het congresgebouw Fira de Barcelona en de arena die nu is omgebouwd tot een winkelcentrum. Rondom het plein staat nog een deel van de oorspronkelijk zuilengalerij. In het midden ligt het Fontein Plein met een grote fontein met sierlijke decoratie en een driehoekige vijver die symbool staat voor de drie rivieren de Ebro, Guadalquivir en de Taag die respectievelijk in de drie zeeën rondom Spanje stromen.

 

 

Achter het Plaza de Espana ligt het Nationaal Kunstmuseum Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), het museum is gevestigd in het Palau Nacional (nationaal paleis). Aan de voet van het Nationaal Paleis ligt de Magische Fontein van Montjuïc, van donderdag tot en met zondag zijn er muziek en lichtshows bij de verlichte fontein.

 

 

 

Op de heuveltop van de Montjuïc ligt het kasteel van Montjuïc, het Olympisch stadion van Barcelona, het Joan Miro museum (beeldende kunst), een etnologisch museum, het Archeologisch Museum van Catalonië  en veel tuinen zoals de Botanische Tuin van Barcelona.  Het Kasteel van Montjuïc is een voormalig fort met nu een militair museum, vanaf het fort is er een schitterend uitzicht op de haven.

 

Het Las Monumental is een voormalige stierenvechtersarena, het gebouw wordt nu gebruikt voor muziek- sport en circusvoorstellingen. In Barcelona en de hele regio Catalonië is het stierenvechten sinds 2012 afgeschaft. Overige monumenten in Barcelona zijn onder andere het Columbus monument en de Arc de Triomf en verschillende pleinen en kerken. Barcelona heeft veel winkels van nostalgisch tot modern en er is een actief uitgaansleven.

 

Werelderfgoed Barcelona

 

Er zijn in Barcelona negen werelderfgoed monumenten, zeven van deze monumenten zijn de Werken van Antoni Gaudi . De andere twee werelderfgoed monumenten in Barcelona zijn het Palau de la Musica Catalana en het Sant Pau ziekenhuis. Beide gebouwen worden gezien als meesterwerken van het fantasierijke Modernisme of Art Nouveau uit het begin van de 20ste eeuw in Catalonië en zijn ontworpen door de architect Lluis Domenech i Montaner.

 

 

Het Palau de la Musica Catalana is het Catalaanse muziekpaleis of het concertgebouw van Barcelona en ligt in het district Ciutat Vella. Het muziekpaleis Catalana is gebouwd tussen 1905 en 1908, de rode gevel is rijk versierd met mozaïeken en sculpturen. Het Sant Pau ziekenhuis, St. Paulus of het Heilig Kruis ziekenhuis is gebouwd tussen 1902 en 1911 en als ziekenhuis in gebruik tot 2009, nu is het gerestaureerd en is het een museum en een cultureel centrum.

 

Costa Barcelona

 

De Costa Barcelona omvat tien stranden met een totale lengte van ruim vier kilometer. De stranden liggen dicht bij het stadscentrum en hebben allemaal een Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden.