Cabo de Gata-Nijar

 

Natuurpark Cabo de Gata-Nijar ligt in het zuiden van Spanje, 25 kilometer ten oosten van Almeria en 20 kilometer ten zuiden van de sfeervolle stad Nijar. Cabo de Gata-Nijar is een natuurpark, een Unesco biosfeerreservaat en een geopark. Las Salines de Cabo de Gata, de zoutpannen in het natuurpark, is een Ramsar wetland.

 

Natuurpark Cabo de Gata-Nijar

 

De naam Cabo de Gata, is afkomstig van Cabo de Agata, genoemd naar de steensoort Agaat. Het Natuurpark Cabo de Gata-Nijar heeft een oppervlakte van bijna 500 vierkante kilometer, waarvan 380 vierkante kilometer op land en 120 in zee langs de kust. De circa 65 kilometer lange kustlijn met de ruige kliffen is een van de best bewaarde rotswanden in het Middellandse Zee gebied in Europa.

 

Natuur Cabo de Gata-Nijar

 

Cabo de Gata wordt ook wel “het huis van de vulkaan” genoemd, het is een vulkanisch gebied met een ruige natuur met steile rotsen, kliffen, kloven, rotsachtige eilandjes, koraalriffen, zoutpannen, wetlands, duinen, stranden met fossielen en witte zandstranden. Het is een semiwoestijnachtig gebied met weinig neerslag en een rijke flora en fauna. Er zijn ruim 1.000 plantensoorten waaronder veel kleine plantjes die soms maar enkele dagen leven. Er leven veel zeevogels, zoutmoeras vogels en steppevogels. Langs de rotskusten in zee groeien zeegrasvelden van Posidonia oceanica en er leven zee-egels, zeesterren, sponzen, weekdieren en veel vissoorten.

 

 

Binnen de grenzen van het natuurgebied ligt ook de bergketen Sierra del Cabo de Gata. De hoogste piek in dit berggebied is de El Fraile of de Cerro del Fraile met een hoogte van 493 meter. De laatste vulkaanuitbarsting vond circa acht miljoen jaar geleden plaats en de top is bereikbaar via een wandelroute. De bergketen ligt achter het dorp Pozo de los Frailes waar een mooi gerestaureerd waterrad is te zien uit de 14de eeuw. Vanwege het tekort aan vruchtbare grond werd er in het verleden een systeem van windmolens, waterraderen, waterputten en reservoirs aangelegd, het systeem is nu historisch erfgoed van Andalusië.

 

Bezienswaardigheden Cabo de Gata

 

Het hele natuurgebied is fascinerend met een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden en ruim 30 stranden. Behalve de bergttop El Fraile en de natuur zijn er nog een groot aantal bezienswaardigheden in het natuurpark.

 

Playa de Monsul ligt vier kilometer ten zuidwesten van het dorp San Jose, het Playa de Monsul is een strand met fijn grijs zand omgeven door zwart vulkanisch gesteente en een grote rots. Op het strand zijn filmscènes opgenomen van onder andere Indiana Jones and the Last Crusade, The NeverEnding Story  en de Spaanse dramafilm Bwana.

 

Op korte afstand van het strand ligt Playa de los Genoveses dat wel het verloren paradijs wordt genoemd. Het Playa de los Genoveses werd op een gegeven moment uitgeroepen als een van de mooiste stranden van Andalusië, dit bracht zoveel bezoekers dat het geen paradijs meer was, vandaar de wat cynische naam “verloren paradijs”. De oorspronkelijke naam Genoveses is gebaseerd op de Genuezen die hier in 1147 ariveerden. Het Playa de los Genoveses is een strand met een lengte van 1180 meter, goudkleurig zand en rustig water, in de maanden juli en augustus is het een druk strand.

 

De Cala de Enmedio is een baai die alleen per boot of via een smal wandelpad in de heuvels bereikbaar is. De afgelegen baai met rustig water is een mooie plaats om te duiken.

 

De Cala Arena is een afgelegen baai vlak bij de kaap, het strand ligt tussen de rotsen en heeft een grijze kleur en loopt langzaam af in zee.

 

De Cala de San Pedro is een grote baai met een strand van ruim 200 meter. De baai ligt tussen de rotsen en de heuvels met een hoogte van 83 meter. Het rustige strand is niet met de auto bereikbaar en het water in de baai is bijzonder helder, er groeien zeegrasvelden en er zwemmen tandbaarzen.

 

 

De Cabo de Gata of Kaap Gata, is de kaap van het natuurgebied, op de kaap staat een vuurtoren en er liggen voormalige mijnen. De vuurtoren van Cabo de Gata is gebouwd in 1863 en heeft een hoogte van 18 meter.

 

Arrecife de las Sirenas

 

 

In het natuurgebied liggen 30 belangrijke geologische bezienswaardigheden zoals de goudmijnen van Rodalquilar, de stranden met fossielen en het Arrecife de las Sirenas. Het Arrecife de las Sirenas, het Rif van de Sirenen, ligt ten zuidoosten van de vuurtoren en de Kaap Gata. De naam van het rif is afkomstig van de sirenen uit de Griekse mythologie, volgens de lokale legende dachten zeelui vroeger dat de kreten van de Mediterrane monniksrob afkomstig waren van de mythologische zeenimfen. De belangrijkste dorpen in het gebied zijn Rodalquilar, La Isleta del Moro, Los Escullos met het kasteel San Felipe, El Pozo de los Frailes en San Jose.

 

Informatiecentra en wandelroutes

 

In de oude mijnstad Rodalquilar is een informatiecentrum met het Ecomuseum La Casa de los Volcanes. In Rodalquilar zijn de restanten van een goudmijn te zien en in het museum is een tentoonstelling over de vroegere mijnbouw in het gebied. In de botanische tuin Albardinal zijn veel plantensoorten uit het gebied verzameld.

 

Een tweede informatiecentrum, het Las Amoladeras, ligt op korte afstand van Almeria, hier is een tentoonstelling over de flora in het gebied en het belang van het ecosysteem. Er is ook een museum met aandacht voor de traditionele levenswijze in het gebied en de oude ambachten zoals tapijten weven en pottenbakken. In het Natuurpark Cabo de Gata-Nijar liggen veertien goed aangegeven wandelroutes, informatie over de wandelingen is te vinden in de twee bezoekerscentra.