Cabrera

 

Cabrera is het kleinste eiland binnen de Balearen archipel in Spanje, het eiland heeft een oppervlakte van 15,69 vierkante kilometer en ligt ten zuiden van Majorca (Mallorca). Cabrera is samen met 18 andere rotsachtige eilandjes een nationaal park; het Parque Nacional del Archipiélago de Cabrera. De Cabrera archipel is nagenoeg onbewoond, er wonen circa 20 mensen.

 

 

Nationaal Park Cabrera Archipel

 

De Cabrera Archipel is een nationaal park, een Natura-2000 gebied en een speciaal beschermingsgebied voor vogels (ZEPA of SBA). Binnen het nationaal park Cabrera Archipel liggen 19 eilanden, het grootste eiland in de archipel is Cabrera, het tweede eiland qua oppervlakte is Illa des Conills, het “konijnen eiland” met een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer. De flora en fauna van het natuurgebied is bijzonder uitgebreid, er zijn veel zeevogels, roofvogels maar ook zangvogels.

 

Bij de reptielen valt de Balearenhagedis op. In de zee rondom de archipel zijn veel soorten vissen, de onechte karetschildpad, de lederschildpad en dolfijnen.

 

Op de eilanden groeit onder andere jeneverbes, wolfsmelk en duindoorn. Langs de rotsachtige kust in zee groeien zeegrasvelden van Posidonia oceanica, een belangrijke voedselbron voor reptielen. Het nationale park is elke dag geopend, de toegang is gratis en er is een informatiecentrum in de haven van Cabrera en in Colonia de Sant Jordi  op het eiland Majorca.

 

Cabrera bezienswaardigheden

 

Cabrera is een relatief vlak en rotsachtig eiland, het hoogste punt is Na Picamosques op een hoogte van 172 meter, het tweede hoogste punt is de Penyal Blanc op een hoogte van 161 meter. Er zijn veel mooie baaien, kapen en grotten. De meest bekende grot is de Cova Blava, de Blauwe grot, met een lengte van 160 meter en een breedte van 50 meter.

 

De Cova Blava ligt in de baai Cala Gandulf en is alleen per boot bereikbaar, met een excursie vanaf Majorca vaart men langs de Blauwe grot. Het schitterende blauwe water ontstaat door de reflectie op zandgrond en geeft ook een blauwe weerschijn op de rotsen. Bezienswaardigheden zijn verder het kasteel, de vuurtoren van Punt n’Ensiola, een monument en een zeeman begraafplaats. Op Cabrera ligt het etnografisch en historisch museum Es Celler met vondsten die opgegraven zijn en informatie over de geschiedenis van het eiland. Bij Es Celler ligt een botanische tuin met inheemse planten.

 

 

Het kasteel van Cabrera torent boven de haven Es Port uit en is een voormalige burcht gebouwd in de 14de eeuw om het eiland tegen piraten te beschermen. In de muren van het kasteel zijn namen gekrast van Franse krijgsgevangen uit de 19de eeuw die de gevangenis in gingen tijdens Napoleontische oorlogen.

 

Cabrera bezoeken

 

Het bezichtigen van het eiland Cabrera kan met een excursie vanaf Majorca of met een eigen boot. Voor het bezoeken van de archipel met een eigen boot moet een vergunning worden aangevraagd. De parkwachters van het nationale park sturen mensen zonder vergunning terug. Boten mogen alleen in de haven aanleggen en vissen, wild kamperen, waterskien of afval achterlaten in zee of op het eiland is verboden. Voor kamperen of duiken in het gebied is toestemming nodig. Dagelijks zijn er excursies van Majorca naar Cabrera, de boot vaart er circa een uur over en vaart dan nog een uur rond het eiland met een bezichtiging aan de Blauwe grot. Zwemmen kan vanaf het witte zandstrand Sa Plageta op korte afstand van de haven en er zijn goede wandelpaden naar onder andere de vuurtoren met schitterend uitzicht op de archipel, wandelen op Cabrera kan met of zonder gids.