Caceres

 

Caceres in Spanje ligt in de regio Extremadura, 78 kilometer ten noorden van Merida. Het is de grootste stad van deze regio en de Oude stad van Caceres met de versterkte huizen, paleizen en torens in een gemengde bouwstijl is een Unesco werelderfgoed. In de gemeente Caceres liggen acht speciale beschermingszones voor vogels en zelfs enkele hiervan, bijzonder ongebruikelijk, in het centrum van de stad. In de torens van veel gebouwen in de stad nestelen vogels en elk jaar is er een Vogelfestival met wandelingen door de oude stad om de vogels te observeren, tentoonstellingen, activiteiten voor kinderen en een wedstrijd vogels fotograferen. Het hele jaar door zijn er opvallend veel culturele festivals, er zijn toeristische wandelroutes om de vele monumenten te zien en er zijn veel restaurants met lokale gerechten en zelfs restaurants met een Michelinster.

 

 

Bezienswaardigheden Caceres

 

De Oude stad van Caceres ligt binnen en buiten de stadsmuren, de intramurale stad is de oude stad en het meest bekende gedeelte maar in de extramurale stad zijn ook een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Het Plaza Mayor is het centrale en monumentale plein van de stad en de belangrijkste toegangspoort tot de oude stad. Aan de oostzijde liggen de toren van Bujaco, de Arco de la Estrella en de Pulpitos toren. Aan de zuidzijde van het plein liggen het stadhuis en het forum van Balbos. In het westen liggen winkels en restaurants en centraal ligt het wandelgebied.

 

 

De Kathedraal van Santa Maria de Caceres is de grootste christelijke kerk van de stad en gebouwd tussen de vijftiende en de zestiende eeuw in een gotische bouwstijl. De kathedraal is een werelderfgoed en een Spaans historisch en artistiek monument met een mooi interieur op het centrale plein Plaza de Santa Maria.

 

Het Paleis Veletas is gebouwd in de vijftiende eeuw en maakte deel uit van het vroegere kalifaat van de Almohaden. In het paleis is nu het provinciaal museum van Caceres gevestigd met een archeologische-, een etnografische- en een beeldende kunst collectie.

 

In het museum ligt een Aljibe, een opmerkelijke Spaanse waterput deels uitgehakt in de natuurlijke rots.

Deze Aljibe in het paleis Veletas heeft een lengte van circa 15 meter en een breedte van 10 meter en werd gebruikt om regenwater op te slaan.

 

 

De Kerk van San Francisco de Javier ligt op het San Jorge plein, het is een opvallende jezuïeten kerk gebouwd in barok stijl tussen 1698 en 1755 met een mooi interieur.

 

 

In het historische centrum liggen nog een aantal mooie kerken, veel kleine paleizen en oude huizen waarvan sommige van binnen zijn te bezichtigen en een aantal musea. Er zijn circa 20 oude torens, zoals de toren van de ooievaars, de meeste van deze torens liggen aan de stadsmuur.

 

 

Het provinciale toeristische informatie kantoor ligt aan de Plaza Mayor, vanuit hier worden er excursies georganiseerd door de stad met een uitleg van alle bezienswaardigheden. Er is verder veel informatie over de lokale festivals, de restaurants en hotels in de stad. Het is ook mogelijk om excursies te boeken naar het nationale park Monfrague of naar de hoofdstad Merida. Vanuit Nederland zijn er goed georganiseerde reizen voor een vakantie naar de culturele steden of naar de natuurgebieden in de regio Extremadura.