Cadiz

 

Cadiz Spanje

Cadiz ligt in de regio Andalusië in het zuidwesten van Spanje aan de Golf van Cadiz en aan de kust van het licht, de Costa de la Luz. Cadiz heeft een schitterende ligging op een landtong met aan drie kanten de zee, het is de oudste continue bewoonde stad van Spanje en een van de oudste steden in West-Europa.

 

Cadiz is een sfeervolle stad met veel bezienswaardigheden, door de hele stad liggen kleine parken met exotische planten zoals het Alameda Apodaca met schitterende bloemperken.

 

 

De oude stad ligt binnen de restanten van stadsmuur en bestaat uit smalle kronkelige straatjes en grote pleinen. Het nieuwere stadsgedeelte heeft brede straten en moderne gebouwen, de oude en nieuwe stad worden gescheiden door de stadsmuur en het monument Puerta de Tierra.

 

Bezienswaardigheden Cadiz

 

De Kathedraal van Cadiz, officieel de Catredal de la Santa Cruz de Cadiz of de nieuwe kathedraal ligt in de oude stad bijna pal aan zee en is gebouwd tussen 1722 en 1838. Het gebouw is grotendeels in barok stijl gebouwd en in de kapellen hangen veel schilderijen en er staan relikwieën. De kathedraal heeft een opmerkelijk goudgele koepel en de toren, de Torre de Poniente, is dagelijks open voor publiek.

 

Het Romeinse theater van Cadiz ligt achter de kathedraal en werd ontdekt bij opgravingen in 1980 en is waarschijnlijk gebouwd in de eerste eeuw v. Chr. Het amfitheater heeft een diameter van ruim 120 meter en bood circa 20.000 zitplaatsen.

 

 

De kerk van Santa Cruz is de oude kathedraal, oorspronkelijk gebouwd in 1262 en herbouwd in de achttiende eeuw, het gebouw heeft een mooi interieur.

 

De Tavira toren is een uitkijktoren en het hoogste punt van de oude stad met een hoogte van 45 meter, vanaf de toren is er een mooi uitzicht op de oude stad. De Tavira toren werd gebouwd in de achttiende eeuw in barok stijl. In de toren is nu een camera obscura, een donkere kamer met in een van de wanden een lens, op een groot wit doek worden de beelden getoond. In de Torre Tavira is verder een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Cadiz.

 

 

Het kasteel van Santa Catalina gebouwd aan het einde van de 16de eeuw en het kasteel van San Sebastian gebouwd aan het begin van de 18de eeuw.

 

 

 

 

Het Genoves Park is een openbare tuin en ligt aan zee in de oude wijk, het Genoves park is eind achttiende eeuw aangelegd en er is een mooie grot met watervalletjes, ruim 100 soorten bomen en struiken en een aantal monumenten.

 

Andere bezienswaardigheden in Cadiz zijn onder andere het stadhuis, het monument van de grondwet 1812, verschillende kerken en musea en de sfeervolle pleinen, winkelstraatjes en restaurants in de oude stad.

 

Langste brug van Spanje

 

langste brug van Spanje
persfoto ministerie van openbare werken Spanje

De brug Puente de la Constitucion de 1812 (Brug van de grondwet 1812) of ook wel de Puente de la Pepa genoemd is een brug over de Baai van Cadiz tussen de plaatsen Cadiz en Puerto Real en is geopend in september 2015. De La Pepa brug is nu de langste brug van Spanje, het is een tuibrug met een lengte van 3092 meter over zee en een totale lengte van vijf kilometer en het is de derde grootse tuibrug van Europa.

 

Stranden Cadiz

 

 

Cadiz heeft een aantal goede stranden, het Playa la Caleta bij de oude stad is een strand met de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden.

 

Het Playa Santa Maria del Mar is het begin van een negen kilometer lang zandstrand bij de nieuwe stad.

 

Het Playa de la Victoria is het centrale strand bij de nieuwe stad eveneens met blauwe vlag en aan de stadsgrens ligt het strand Playa de la Cortadura met een lengte van bijna vier kilometer.