Nationaal Park Caldera de Taburiente

 

Nationaal Park Caldera de Taburiente

Het Nationaal Park Caldera de Taburiente op het eiland La Palma in Spanje heeft een oppervlakte van 4690 hectare. Het park ligt bijna over de volle breedte van het eiland ten noorden van de steden Santa Cruz de la Palma en Los Llanos. Het natuurgebied beschermt een indrukwekkende vulkaankrater die gevormd is door erosie. De Caldera de Taburiente heeft een lengte van bijna tien kilometer en en sommige wanden vanaf de bodem van de krater hebben een hoogte van ruim 2000 meter.

 

Roque de los Muchachos

 

Roque de los Muchachos

Het hoogste punt van de caldera is de Roque de los Muchachos en deze ligt aan de noordelijke wand van de krater op een hoogte van 2426 meter. Vanaf de Roque de los Muchachos is er uitzicht op de Canarische Eilanden Tenerife, El Hierro en La Gomera. In de avond, bij zonsondergang hangt er een nevel gevormd door condensatie van de zee. De naam van de rots is afkomstig van een groep kleine rotsen op de heuvel met een maximale hoogte van drie meter. Deze groep rotsen zou lijken op een groep jongens. De Roque de los Muchachos is een van de meest karakteristieke natuurmonumenten van La Palma.

 

Observatorium Roque de los Muchachos

 

Vlak bij de top van de berg is de internationale sterrenwacht het Observatorium Roque de los Muchachos gevestigd. De hoogte van de rotsheuvel en het droge klimaat bieden de sterrenwacht een bijzondere en een van de beste locaties voor de professionele telescopen en astronomisch onderzoek.

 

Barranco de las Angustias

 

Barranco de las Angustias

De Barranco de las Angustias oftewel de Kloof van de Smarten ligt in het zuidwesten op La Palma en op korte afstand van de plaats El Paso. De diepe Angustias Kloof is gevormd door rivieren in de Caldera, de uitmonding via de Angustiaskloof ligt bij de plaats Puerto de Tazacorte.

 

De kloof wordt gekenmerkt door steile rotswanden, rotsvegetatie en watervallen zoals de aparte Cascada de los Colores of de gekleurde waterval en de bron Almendro Amargo, de bittere amandel. Het water in deze waterval en in sommige bronnen wordt gekleurd door ferrometalen in het natuurgebied.

 

 

Bij de Idafe rots ligt het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten en in Los Llanos staat een kapel en het Mariabeeld van de Smarten (Nuestra Senora de las Angustias). Jaarlijks op 15 augustus is er een kleine pelgrimstocht naar de kapel.

 

Rotstekeningen

 

rotstekeningen La Palma

In de Barranco de las Canales bij El Paso op La Palma zijn op twee plaatsen rotstekeningen gevonden. Dit zijn de Rotstekeningen van El Cementerio en de Rotstekeningen van La Fajana. De petrogliefen zijn in de rotsen gekerfd door de Guanchen, de oorspronkelijke inwoners van de Canarische Eilanden. De rotstekeningen zijn geometrische figuren in de vorm van spiralen en meanders herkenbaar door de cirkels en parallelle lijnen. Het is niet precies bekend wat de tekeningen laten zien, misschien zijn het symbolen voor water of de zon of natuurverschijnselen van vulkanen.

 

Wandelen

 

In het nationale park Caldera de Taburiente is een veelzijdige flora en fauna, zoals een aantal bossen met de Canarische den (Pinus canariensis) en de Canarische jeneverbes (Juniperus cedrus). Er zijn verschillende wandelpaden die over het algemeen goed worden onderhouden en een goede bewegwijzering hebben. In El Paso aan de zuidkant van het nationale park en drie kilometer ten westen van het plaatsje Los Llanos ligt het officiële bezoekerscentrum met veel informatie over de kloven, de watervallen, de plantensoorten en de mogelijke wandelroutes in het natuurgebied.