Calp

 

Calp in Spanje ligt in de provincie Alicante in de regio Valencia aan de Costa Blanca en 23 kilometer ten noordoosten van de stad Benidorm. Calp wordt ook wel Calpe genoemd en heeft een mooie ligging aan de Costa Blanca, de kust met de witte zandstranden. Er is vrij veel hoogbouw vlak langs de kust en in de zomermaanden is het een veel bezochte toeristische bestemming, het oude centrum van Calp ligt circa 50 meter uit de kust.

 

Calp Spanje

 

Er zijn twee grote zandstranden in Calp of Calpe, ten noorden van het centrum ligt het veel bezochte strand Playa del Arenal-Bol met veel facilitieten en ten zuiden van het centrum ligt het Playa de la Fossa.

 

In de directe omgeving liggen nog een aantal kleine baaien met kortere zandstranden. Oorspronkelijk is Calpe een vissersplaats en in de haven meren nog dagelijks vissersboten aan en is de levendige visafslag te zien.

 

Bezienswaardigheden Calp

 

De rots Penyal d’Ifac of de Penon de Ifach is een kenmerkende rots en al op grote afstand van het centrum te zien. De rots heeft een hoogte van 322 meter en een lengte van bijna een kilometer en is met een smalle landengte verbonden met het vasteland.

 

De rots Penyal d’Ifac is waarschijnlijk ontstaan door een aardverschuiving in de Sierra de Olta.

 

De rots is nu deel van een klein gelijknamig natuurreservaat en toegankelijk voor bezoekers, er is een wandelpad met aan het einde een korte tunnel naar de top.

 

Achter de landtong bij de rots ligt een groot zoutmeer, zowel de rots als het zoutmeer liggen in een natuurreservaat met veel vogels en een kolonie flamingo’s.

 

Het oude centrum van Calp is een gezellig centrum met smalle straatjes en trappen beschilderd met de Spaanse vlag. Een gedeelte van de oude stad is gerestaureerd, te zien zijn onder andere middeleeuws stadsmuren en een verdedigingstoren. In het centrale gedeelte ligt de Plaza de la Villa met de kerk Nuestra Senora de las Nieves, de kerk bestaat uit een oud gedeelte uit de vijftiende eeuw en een modern gedeelte.

 

De Banos de la Reina of de Thermen van de Koningin is een archeologische site uit de Romeinse tijd en ligt ten oosten van het Arenal-Bol strand. De naam is afgeleid van een groot waterbassin dat is uitgehouwen in de rotsen.

 

Elk jaar is er in de zomer vanaf eind juli tot begin augustus het Patronagefestival, het festival duurt 10 dagen en er zijn veel culturele activiteiten en een markt met veel lokale gerechten en muziek.

 

Calp is een toeristische plaats met veel mogelijkheden voor een vakantie, er is een ruime keus in hotels en appartementen en een breed aanbod via de reisorganisatie.