Caminito del Rey

 

Caminito del Rey Andalusie

De Caminito del Rey of het Koningspad in Spanje ligt in de provincie Malaga en de regio Andalusië. 65 kilometer ten noordwesten van de stad Malaga en een kleine 60 kilometer ten noordoosten van de stad Ronda.

 

De Caminito del Rey werd wel het gevaarlijkste wandelpad ter wereld genoemd na een aantal ongevallen met dodelijke afloop. Het wandelpad werd gesloten maar is nu ingrijpend gerenoveerd en sinds maart 2015 weer open.

 

Gaitanes Kloof Spanje

De Caminito del Rey ligt in de Gaitanes Kloof tussen het einde van de Embalse de Gaitanejo (het stuwmeer) en het plaatsje El Chorro. Het pad werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1901 en 1905 om materiaal te kunnen vervoeren naar de hydraulische centrales bij de Chorro watervallen en de Gaitanejo watervallen.

 

Langs de wanden van de Gaitanes Kloof werd op een hoogte van zo’n 100 meter en met een breedte van circa een meter het wandelpad met loopbruggen aangelegd.

 

In 1921 gebruikte koning Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce officieel te openen en het gevaarlijke wandelpad kreeg de naam Koningspad.

 

 

Caminito del Rey Spanje

 

Het vernieuwde Koningspad met de houten loopbruggen heeft een lengte van 2,9 kilometer en loopt nog steeds door de kloof langs de bergwanden op een hoogte van 1,2 meter. Naast de gevaarlijkste loopbrug is nu een nieuwe loopbrug aangelegd en er zijn nieuwe loopbruggen met een hekwerk aangelegd die de afgebrokkelde stenen paadjes hebben vervangen. Op sommige delen zijn glazen platforms gebouwd waardoor je nog steeds de diepte van de kloof goed kan zien en vanaf de nieuwe loopbrug is het oude pad nog te zien.

 

Koningspad Spanje

 

 

Openingstijden en entreeprijs

 

Loopbrug Koningspad

Het hele gebied heeft in mei 2017 een 4G dekking gekregen en er wordt een bezoekerscentrum gebouwd bij de zuidelijke ingang van de Caminito del Rey bij El Chorro. Het bezoekerscentrum met parkeerruimte voor auto’s en bussen zal volgens planning in augustus 2017 open gaan. Het Koningspad is per bus of trein bereikbaar vanuit onder andere Malaga en Ronda en vanuit veel plaatsen in Andalusië worden er excursies georganiseerd naar de kloof. De openingstijden van de Caminito del Rey zijn van 1 november t/m 31 maart van 09:30 tot 15:00 uur en van 1 april t/m 30 oktober van 09:30 tot 17:00. Het pad is gesloten tijdens de kerstdagen en bij windsnelheden boven de 35 kilometer per uur. De entreeprijs van het nog steeds indrukwekkende wandelpad is € 10,- per persoon (2017).