Fauna Canarische Eilanden

 

De fauna van de Canarische Eilanden is soortenrijk met een aantal endemische dieren die kenmerkend zijn voor de eilanden. De zeven grootste Canarische Eilanden worden wel onderverdeeld in de:

 

 • oostelijke Canarische Eilanden: Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote.
 • westelijke Canarische Eilanden: Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro.

Dit is niet alleen een geografische indeling, sommige dieren en planten komen alleen voor op de oostelijke of juist op de westelijke eilanden.

 

 

Vogels

 

 • De Laurierduif (Columba junoniae) leeft op La Palma, La Gomera en Tenerife. De vogel heeft een roodbruine kleur en leeft  voornamelijk in de laurierbossen maar ook wel in de Canarische dennenbossen.
 • De Bolles laurierduif (Columba bollii) leeft op La Palma, Tenerife, Gomera en El Hierro.
 • Er zijn twee soorten Torenvalken (Falco tinnunculus) die alleen in dit gebied leven. De Canarische Torenvalk (canariensis) komt alleen voor op de westelijke Canarische Eilanden en op Madeira. De Falco tinnunculus dacotiae komt alleen voor op de oostelijke eilanden.
 • De Sylvia atricapilla heineken is een ondersoort van de Zwartkop en leeft op de Canarische eilanden, Madeira en in het zuidwesten op het Iberisch schiereiland.

 

 • De Kanarie of de Atlantische kanarie (Serinus canaria) leeft op de Canarische eilanden, Madeira en de Azoren. De wilde kanarie is meestal geel-groen met bruine strepen. De Kanarie is vernoemd naar de Canarische eilanden, de kleur kanariegeel is vernoemd naar de gekweekte variant. De vogel komt op alle eilanden veel voor maar is vrij zeldzaam op Lanzarote en Fuerteventura.
 • De Canarische roodborsttapuit (Saxicola dacotiae) leeft op Fuerteventura, Alegranza en Montana Clara in de Chinijo archipel.
 • De Canarische tjiftjaf (Phylloscopus canariensis) is een endemische vogel op de eilanden. Er zijn twee ondersoorten, de Westelijke Canarische tjiftjaf leeft op alle westelijke eilanden en de Oost Canarische tjiftjaf op Lanzarote.

 

Vlinders

 

 • De Canarische atalanta (Vanessa vulcania) leeft op alle eilanden behalve op Lanzarote. De vlinder komt het hele jaar voor en de rupsen voeden zich met de Kleine brandnetel (Urtica urens) en de endemische Urtica morifolia.
 • De vlinder Euplexia euplexina is een mot en is endemisch op La Gomera, La Palma en Tenerife. De mot leeft voornamelijk in de laurierbossen en de rups leeft van varens en kruidachtige planten.

 

Hagedissen

 

De Oost-Canarische gekko (Tarentola angustimetalis) leeft op Lanzarote en Fuertaventura, ze leven onder rotsen of op rotsachtige plaatsen.

De Gomera Gekko of de Gomera muurgekko (Tarentola gomerensis) leeft alleen op Gomera.

De Tenerife Gekko (Tarentola delandii) leeft alleen op Tenerife en La Palma.

 

 

 

De Atlantische hagedis (Gallotia atlantica) ook wel Oost-Canarische hagedis genoemd, leeft op Lanzarote en Fuertaventura.

 

 

 

 

 

 

Hierroreuzenhagedis of Simony’s hagedis (Gallotia simonyi), een bedreigde hagedissoort die nu in het wild alleen nog maar voor komt op het eiland El Hierro.

 

 

 

 

De Canarische hagedis (Gallotia galloti), de hagedis leeft op Tenerife en La Palma. De mannetjes zijn groter als de vrouwtjes en hebben een opvallende blauwe vlek op de kop. De hagedissen zijn vrij tam, hun normale voedsel bestaat uit planten en insecten maar ze eten ook graag van rijpe bananen.

 

Exoten

 

Exoten zijn de dieren die nu op de Canarische eilanden leven maar van nature hier niet voor komen.

 

Op de Canarische Eilanden leefden al geiten toen de Spanjaarden de eilanden veroverden, ze worden al eeuwenlang gefokt en de melk wordt gebruikt om traditionele kaas van te maken.

 

 

 

De dromedaris Camelus dromedarius wordt meestal de Canarische kameel of Camello Canario genoemd. Ze zijn vanuit Afrika geïmporteerd en goed aangepast aan de lokale omgeving. Er leven er circa 1400 op de eilanden, in het verleden werden ze vooral gebruikt voor het vervoer van goederen en in de landbouw. Tegenwoordig worden de dromedarissen vooral gebruikt om toeristen rond te leiden in de nationale parken.

 

 

De Barbarijse grondeekhoorn (Atlantoxerus getulus) wordt ook vaak Chipmunk genoemd en komt vooral veel voor op Fuerteventura. De Barbarijse grondeekhoorn werd oorspronkelijk als een leuk huisdier ingevoerd vanuit Noord-Afrika maar veel van deze huisdieren ontsnapten. Nu leven er door voortplanting naar schatting ruim 250.000 grondeekhoorns in het wild op het eiland.

 

 

vakantiebestemmingen
Canarische Eilanden

 

natuur en cultuur
Canarische Eilanden

 

overige informatie
Canarische Eilanden