Regio Catalonië

 

Catalonië is een zelfstandige regio in het noordoosten van Spanje, grenzend aan Frankrijk, de hoofdstad van deze regio is de stad Barcelona. In de regio Catalonië liggen vier provincies: de provincie Barcelona, Gerona, Lerida en Tarragona, deze vier provincies zijn weer onderverdeeld in 41 comarca’s (streken).

 

 

Catalonie kaart

De bewoners spreken voornamelijk Spaans of Catalaans en het is de eerste zelfstandige regio op het vasteland waar stierenvechten zijn verboden. La Diada elk jaar op 11 september is een officiële Catalaanse Nationale Feestdag.

 

De langste rivier in Catalonië is de Ebro met een lengte van 910 meter en de  Ebrodelta is een belangrijke rivierdelta. De hoogste berg van de regio is de Pica d’Estats met een hoogte van 3.143 meter.

 

Er zijn drie vliegvelden, dit zijn: het vliegveld van Barcelona, het vliegveld van Gerona en het kleine vliegveld Reus niet ver van de stad Tarragona.

De twee belangrijkste havens van de regio zijn de haven van Barcelona en de haven van Tarragona.

Er liggen verder goede doorgaande wegen en er zijn prima treinverbindingen tussen Barcelona en de kust.

 

Informatie over de natuur, de kusten Costa Brava en Costa Dorada, het werelderfgoed met Barcelona en de indrukwekkende werken van Gaudi, de Catalaanse keuken en de vakantiebestemmingen in de regio Catalonië.

 

 

Natuur Catalonië

 

Catalonië heeft een gevarieerd landschap met bergen, lange kusten, valleien en rivierdelta’s. Het landschap bestaat uit drie geologische gebieden: de Pyreneeën, het Catalaans kustgebergte en het stroomgebied van de Ebro. Aan de kust is een mediterraan klimaat met zachte winters en aangename warme zomers, in de mooie en ruige Catalaanse of de Spaanse Pyreneeën is een bergklimaat.

 

In de Spaanse regio Catalonië ligt een nationaal park: het Aigüestortes en Sant Maurici Meer. Een natuurreservaat: de Llobregat delta, een zeereservaat: de Medas eilanden. 

Er zijn elf natuurparken in de regio, dit zijn de:

 

  • Alt Pirineu
  • Aiguamolls de l’Emporda
  • Cadi-Moixero
  • Cap de Creus
  • Ports de Tortosa-Besei
  • de Ebro Delta,
  • Montseny (tevens biosfeerreservaat)
  • Montserrat
  • Sant Llorenc de Munt
  • Montsant en het vulkanisch gebied Garrotxa.

 

De heuvelachtige wijngebieden en de natuurgebieden zijn mooie streken om te wandelen en te fietsen.

 

 

Aan de kust van Catalonië liggen de Costa Brava, de Costa del Maresme, de Costa del Garraf en de Costa Dorada aan de Middellandse Zee, de totale kustlijn van Catalonië in Spanje heeft een lengte van 580 kilometer.

 

Costa Brava

 

De Costa Brava met in het verlengde de Costa del Maresme heeft een lengte van 200 kilometer en ligt in het noordoosten van Spanje, de kust begint iets voorbij de grens met Frankrijk en loopt door tot aan Blanes.

De Costa Brava staat voor de ruige kust vanwege de vele onregelmatige rotsen en baaien, dit zijn de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. Bekende kustplaatsen aan de Costa Brava zijn: Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Blanes, Calella, Pineda de Mar, Tossa de Mar, l’Estartit, Rosas en het Platja d’Aro.

Het strand Costa del Garraf loopt van Barcelona tot aan Tarragona.

 

Costa Dorada

 

De Costa Dorada staat bekend als de Gouden kust vanwege de vele lange zandstranden, vaak goudkleurige stranden, en loopt van Tarragona tot aan de Ebrodelta. De Costa Dorada heeft een lengte van 216 kilometer. Bekende kustplaatsen aan de Costa Dorada zijn Tarragona, Salou, Cambrils, La Pineda en Miama Playa. Veel van de lange zandstranden aan de Gouden kust hebben een Blauwe Vlag, het keurmerk voor schone en veilige stranden.

 

Werelderfgoed Catalonië

 

Er zijn veel werelderfgoed monumenten in de regio, de bekendste zijn de vele werken van Antoni Gaudi in Barcelona en omgeving. Werelderfgoed in Catalonië: Klooster Santa Maria de Poblet in het Prades gebergte, de Catalaans-Romaanse kerken van Vall de Boi, het archeologisch ensemble van Tarraco  –  Handelsstad in het Romeinse Spanje, bouwwerken in Tarragona, het Palau de la Musica Catalana en het Sant Pau ziekenhuis in Barcelona en de Werken van Antoni Gaudi met het Park Güell, Palacio Güell, de Crypte van de Colonia Güell, het Casa Mila, het Casa Vicens, het Casa Batllo en de Sagrada Familia.

 

Catalaanse keuken

 

De Catalaanse keuken bestaat uit veel traditionele streekgerechten en Catalonië is een belangrijke wijnstreek. Er zijn veel soorten vis, verse groente en noten, uit de Spaanse Pyreneeën komen kazen, paddenstoelen en kruidige worst. In de streek zijn ook veel noten, olijven en de kersen en vijgen uit de omgeving van Lerida (Lleida).

De Catalanen eten net als de meeste bewoners in de rest van Spanje pas laat in de avond vanaf 21.00 uur.

 

De officieel beschermde wijnstreken in de regio Catalonië zijn: Alella, Conca de Barbera, Costers del Segre, Emporda, Montsant, Penedes, Pla de Bages, Priorat, Tarragona en Terra Alta.

 

Ontdek de regio Catalonië in Spanje, het is een mooie en gevarieerde regio met veel mogelijkheden voor een vakantie, van stad tot strand en het groene binnenland.

 

Vakantiebestemmingen Catalonië en natuur en cultuur Catalonië van noord naar zuid: 

vakantiebestemmingen Catalonië
natuur en cultuur Catalonië

 

overige informatie