Columbretes Eilanden

 

De Columbretes Eilanden in Spanje is een groep van vulkanische eilanden in de provincie Castellon, regio Valencia.

De archipel ligt tussen het vasteland van Spanje en het eiland Majorca. Er zijn in totaal circa 25 eilandjes en kliffen, deze zijn onderverdeeld in vier groepen gebaseerd op de vier grootste eilanden, dit zijn de: Columbretes Grande, La Ferrera, La Forrada en El Bergantin of Carallot. De totale oppervlakte van de kleine archipel is 0,19 vierkante kilometer en het hoogste punt ligt op 67 meter op het eiland Columbretes Grande.

 

 

De Columbretes Eilanden werden vroeger gebruikt als schuilplaats voor piraten en smokkelaars. In de negentiende eeuw werd er een vuurtoren met vuurtorenwachter geplaatst op het grootste eiland Columbretes Grande, toen deze vuurtoren in 1975 werd vervangen door een automatische vuurtoren raakten de eilanden onbewoond. In 1988 werd de hele archipel een natuurreservaat en sinds die tijd zijn er parkbeheerders of eigenlijk biologen werkzaam vanwege de belangrijke flora en fauna. Vissen rond de eilanden is wel toegestaan maar voor een bezoek aan de Columbretes is een vergunning nodig.

 

De Columbretes zijn belangrijk voor zeevogels, vooral voor de kolonie Audouins meeuwen. Tijdens het voorjaar en in de herfst is het een belangrijke plaats voor trekvogels, ze gebruiken het als een tijdelijke rustplaats tijdens de migratie. Op de eilanden leeft ook een stabiele populatie van de Eleonora’s valk. De omliggende zee is sinds 1990 een marine reservaat om het onderwaterleven te beschermen en het marine reservaat heeft een oppervlakte van 55,43 vierkante kilometer.

 

Het gebied rond de archipel is een populaire bestemming om te duiken maar er is een vergunning nodig van de gemeente Castellon de la Plana om hier te mogen duiken. Er zijn vanuit de stad Castellon de la Plana en andere plaatsen langs de kust van Valencia georganiseerde boottochten naar de Columbretes eilanden. Deze hebben een vergunning om in het natuurgebied te mogen varen en ze kunnen ook zorgen voor een duikvergunning.