Cordoba

 

Cordoba in Spanje is de hoofdstad van de provincie Cordoba in de regio Andalusië, de stad ligt aan de oevers van de Guadalquivir rivier. Cordoba heeft een van de grootste bewaarde oude steden ter wereld en de grote Oude Stad is een Unesco werelderfgoed. Er zijn veel bezienswaardigheden, de belangrijkste en symbool van de stad is de Mezquita.  Rondom de Oude stad staan nog grote delen van de Romeinse muur en een aantal torens.

 

 

Bezienswaardigheden Cordoba

 

De Mezquita of de Kathedraal van Cordoba is een moskee en kathedraal die ooit gedeeld werd door moslims en christenen. Het is een bijzonder groot complex met een lengte van 179 meter en een breedte van 134 meter, er zijn veel kapellen, deuren en poorten en een indrukwekkend interieur. Het meest bekend is de mooie indrukwekkende hypostyle zaal met 856 zuilen van onder andere marmer, jaspis en onyx. In het grote complex wordt meestal een rondleiding met een gids gemaakt voor een uitleg van alle gebouwen en het bijzondere en kleurrijke interieur.

 

 

De Joodse wijk ligt op korte afstand van de moskee-kathedraal in het historisch centrum, in de wijk met de smalle straten is onder andere een synagoge te zien en er is een museum.

 

 

De Romeinse brug over de rivier Guadalquivir is gebouwd door de Romeinen en was onderdeel van de lange Romeinse weg Via Augusta. De brug was in de tv-serie Game of Thrones de locatie voor de Lange Brug van Volantis. Langs de Guadalquivir liggen een waterrad en elf oude molens waarvan twee of drie molens van binnen zijn te bezichtigen.

De botanische tuin van Cordoba ligt ook aan de rivier met veel soorten planten, stuiken en bomen. Er is de botanische tuin ook een grote serre waar zoveel mogelijk wilde planten van Andalusië worden beschermd en indien nodig opnieuw in de natuur worden uitgezet. Er zijn tevens twee interessante musea over de flora in Andalusië.

 

 

Het Alcazar de los Reyes Cristianos of het Paleis van de Christelijke Koningen in Cordoba is gebouwd vanaf 1328. Het is een bijzonder mooi complex met tuinen, binnenplaatsen, torens en een zaal met mozaïeken.

 

Over de rivier liggen nog een groot aantal bruggen naar het centrum en in de stad zijn veel stadsparken of tuinen, pleinen met standbeelden, kerken, ruim 30 musea en de restanten van een Romeinse tempel. Er zijn een aantal winkelcentra en veel winkels met lokale producten, de stad staat bekend om de professionaliteit van de zilversmeden van Cordoba en de vele werkplaatsen waar sieraden worden gemaakt, voor de verkoop in Spanje maar ook voor de export.

 

 

Het Plaza de la Corredera ligt in het centrum van de stad en rondom het plein liggen een aantal mooie gebouwen, hotels en restaurants. Elk jaar in de tweede en derde week van mei is er het beroemde Patios festival, in het oude centrum zijn de patio’s dan open voor publiek en worden de mooiste versierde patio’s gekozen. Het festival is bijzonder populair en voor en na het patiofestival zijn er nog twee festivals, in de maand mei is het moeilijk om accommodatie te vinden in de stad. De stad Cordoba is goed bereikbaar met de auto, trein of bus, tijdens een stedentrip naar Andalusië in Spanje kunnen de bezienswaardige steden Sevilla, Cordoba, de kustplaats Malaga en Granada gecombineerd worden.