Denia

 

Denia in Spanje ligt in de provincie Alicante ten noorden van het kustplaatsje Javea en centraal tussen de steden Valencia en Alicante. Denia is een gezellige havenplaats met een mooie ligging aan de noordelijke voet van de groene berg Montgo, met lange zandstranden voor de kust en een vruchtbare omgeving voor de lokale landbouw.

De stad heeft de bijnaam “Marquesado de Denia”, de Markies van Denia was een van de belangrijkste notabelen van Spanje van 1487 tot 1502.

 

Bezienswaardigheden Denia

 

Het Kasteel van Denia of Castillo de Denia ligt achter de oude stad op een heuvel en is gebouwd door de Moren tussen de elfde en de twaalfde eeuw. In het kasteel is nu het archeologisch museum gevestigd en vanaf de vesting is er een mooi uitzicht op de stad en de haven.

 

Op de kasteelheuvel liggen restanten van huizen en vestingwerken uit de Romeinse tijd. Het gebouw met de omgeving is een cultureel monument en in de maand augustus zijn er regelmatig muziekconcerten.

 

De Straat van de Markies is een van de belangrijkste hoofdstraten in het centrum met veel winkels en restaurants, in de zomermaanden is de Straat van de Markies een voetgangersgebied.

 

Interessante monumenten in Denia zijn onder andere: het stadhuis een fraai neoklassiek gebouw, de oude scheepswerven uit de zestiende eeuw, het klooster van de Augustijnen, vijf kerken in het centrum en een aantal woningen (hermitage) van vroegere kluizenaars.

 

In de stad zijn jaarlijks veel festivals, het belangrijkste lokale festival Moros y Cristianos is jaarlijks van 13 t/m 16 augustus met onder andere markten, muziek en een gala parade waarbij de gekostumeerde moren en christenen hun traditionele kleding showen.

 

In de omgeving liggen nog een aantal verdedigingstorens of uitkijktorens: de Almadabra toren, de Gerro toren en de Carrals toren. De Torre del Gerro ligt aan het einde van de kuststrook Rotas en de toren heeft deze naam gekregen vanwege de vorm van een vaas.

 

Denia is een Unesco Stad van de Gastronomie, de gebruikte producten in de keuken zijn vers, van hoge kwaliteit en worden verbouwd in de directe omgeving.

 

In de stad en langs de kust liggen veel goede restaurants met een of meerdere Michelinsterren.

Het lokale restaurant Quique Dacosta is een van de weinige restaurants met 3 sterren in de 2018 MICHELIN Guide Spain en Portugal.

 

De gekookte vuurgarnaal of de rode garnaal is een van de meest populaire gerechten, net als de zeevruchten pan. Een lokale drank is de Mistela, een zoete alcoholische drank op basis van druiven of rozijnen en kruiden.

 

 

De stranden bij Denia hebben een totale lengte van bijna 20 kilometer en zijn onderverdeeld in de twee zones Les Marinas en Les Rotas. In de zone Les Marinas liggen 7 zandstranden, de belangrijkste zijn: Les Deveses, La Almadabra, Les Bovetes en Les Marines. In de zone Les Rotas liggen veel mooie baaien met voornamelijk rotsachtige stranden.

 

 

Denia heeft een mooie ligging voor een vakantie aan de oostkust van Spanje, het is een gezellige stad met goede stranden en wandelpaden naar het Montgomassief. De steden Valencia en Alicante met veel leuke bezienswaardige kustplaatsen onderweg zijn in een dag te bezoeken. Er is een ruime keus in hotels, appartementen en vakantiehuizen, aan de kust of in het binnenland van eenvoudig, kleinschalig tot luxe.