Dragonera

 

Dragonera of Sa Dragonera is een van de Balearen Eilanden in Spanje, het onbewoonde eilandje ligt voor de westkust van Majorca. Het eilandje heeft een oppervlakte van 2,88 vierkante kilometer en het hoogste punt is de Torre de Na Popia of Pico Popi met een hoogte van 353 meter. De Na Popia is een oude vuurtoren die nu niet meer in gebruik is. Dragonera is genoemd naar het silhouet van de bergketen dat lijkt op de vorm van een draak, maar het heeft ook deze naam gekregen vanwege de vele endemische hagedissen die op het eiland leven.

 

Natuurpark Sa Dragonera

 

Sa Dragonera is samen met de nabij gelegen eilandjes Es Pantaleu en Mitjana een natuurpark. In het natuurpark Sa Dragonera leven onder andere endemische hagedissen en vroedmeesterpadden. De Eleonora’s valk en de slechtvalk zijn broedvogels op Dragonera en de vale pijlstormvogel of de Balearen pijlstormvogel (Puffinus mauretanicus) is aanwezig met een broedkolonie van circa 400 broedparen. Andere vogels in het gebied zijn onder andere de geelpootmeeuw, de kleine zwartkop en de roodborst.

 

 

Op Dragonera groeien ruim 350 soorten planten waarvan circa 5% endemisch, het meeste is maquis, een vegetatie met laag groeiende mediterrane struiken zoals rozemarijn. Op het eiland groeit een korstmos die vroeger werd gebruikt als kleurstof voor textiel. Het was een bijzonder waardevolle kleurstof en er werd veel moeite gedaan om de korstmos te oogsten.

 

 

Dragonera bezoeken

 

In het gebied Es Llado op Dragonera, waar ook de natuurlijke haven ligt, zijn de restanten van een oude Romeinse necropolis gevonden. In de achttiende eeuw zijn er twee wachttorens gebouwd om de piraten die in het gebied actief waren in de gaten te kunnen houden. Er zijn twee vuurtorens op het eiland, de Tramuntana vuurtoren in het noorden en de Llebeig vuurtoren in het zuidwesten. In de Tramuntana vuurtoren is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de vuurtorens op het eiland.

 

Dragonera is met een lokale gids te bezoeken maar mag ook zonder toezicht bezocht worden, er is een kleine natuurlijke haven en er zijn enkele wandelroutes uitgezet. Het eiland is rotsachtig met een lage begroeiing, de noordwest kant van het eiland is nagenoeg ontoegankelijk vanwege de steile kliffen. In het noordoosten en het zuidwesten zijn wel goede wandelpaden. Het dichtstbijzijnde dorp is Sant Elm op het Spaanse eiland Majorca . Vanaf Sant Elm varen er bootjes naar het natuurgebied en er is een bezoekerscentrum met veel informatie over de flora, fauna, wandelroutes en de geschiedenis van het eiland en het natuurpark Dragonera.