Ebrodelta

 

De Ebrodelta in Spanje is de delta regio van de rivier de Ebro en ligt aan de monding van de Ebro rivier in het zuiden van de regio Catalonië en in het noordoosten van Spanje. De Ebrodelta heeft een oppervlakte van 320 vierkante kilometer en een gedeelte van de delta is een natuurpark, een Natura-2000 gebied en een Ramsar wetland.

 

Ebrodelta Spanje

 

rijstveld Ebrodelta

De Ebrodelta is het grootste wetland van Catalonië en een van de grootse in West-Europa. De Ebrodelta heeft ongeveer de vorm van een driehoek en ligt ten zuiden van de Costa Dorada. Het noordelijke deel van de delta ligt in de comarca (streek) Baix Ebre, het zuidelijke deel in de comarca Montsia en in het oosten vlak voor de monding van de rivier ligt het eiland Buda.

 

De belangrijkste entree van de Ebrodelta ligt bij de stad Amposta en het centrum van de delta ligt in Deltebre. Circa 75% van de Ebrodelta bestaat uit akkerbouw en stedelijke gebieden en circa 25% is natuurgebied. Karakteristiek in het gebied zijn de rijstvelden maar ook de visserij is een belangrijke bron van inkomsten.

 

Natuurpark Ebrodelta

 

Het Natuurpark Ebrodelta (Parc Natural del Delta de l’Ebre) heeft een oppervlakte van 78 vierkante kilometer en in het natuurpark liggen beschermde wetlands (draslanden), stranden, moerassen, zoutpannen en estuaria. De Ebrodelta is een van de belangrijkste vogelgebieden in Spanje voor broedvogels en een belangrijk gebied voor trekvogels. In de Ebrodelta komen ruim 300 soorten vogels voor, dit zijn meer dan de helft van alle Europese vogelsoorten, en er zijn nesten van 95 broedvogels. Het aantal migrerende vogels zoals eenden, reigers, steltlopers, meeuwen, meerkoeten en flamingo’s is jaarlijks zo’n 180.000 en het aantal broedparen watervogels circa 30.000. Een apart natuurlijk fenomeen in de Ebrodelta is dat de broedperiode van de vogels beïnvloed wordt door de oogst van de rijstvelden. In de maanden september en oktober na de rijstoogst bieden de draslanden aan duizenden vogels voedsel.

 

 

Er zijn opmerkelijk veel soorten reigers in het natuurpark en het is een belangrijke broedplaats voor de audouins meeuw. In het natuurgebied zijn onder andere de steltkluut, krooneend, dunbekmeeuw, lachstern, witwangstern, pijlstaart maar ook de zwartkoprietzanger en de flamingo te zien.

 

 

In het toeristen informatiecentrum in Amposta is veel informatie beschikbaar over het natuurpark Ebrodelta, de wandelroutes met de ecoroutes en de lagune route, welke plaatsen geschikt zijn om vogels te kijken en de mogelijkheden om met een gids het natuurpark te bezoeken. Het toeristen informatiecentrum ligt in Amposta aan de Ebro rivier bij het stadhuis, de openingstijden in de zomermaanden zijn van 09:30 tot 13:30 uur en van 16:00 tot 18:00 uur.